Шаховска фигура, која је фалила у средњовековном сету откривеном пре скоро 200 година, пронађена је у дому једне единбуршке породице.

Шаховска фигура, која је фалила у средњовековном сету откривеном пре скоро 200 година, пронађена је у дому једне единбуршке породице.

Нико из породице није имао појма да фигура припада „Луисовом шаховском сету“, а могла би да на аукцији достигне и милион фунти (1,1 милиона евра).

Сет је пронађен на Луисовом острву 1831. године, али се за пет фигура није знало где су.

Деда садашње генерације породице из Единбурга, у чијем власништву се налази једна од фигура, био је трговац антиквитетима, а купио је фигуру за пет фунти 1964. године.

Ни он сам није знао за значај девет центиметара високе фигуре, направљене од кљова моржа, па је антиквитет пуних 55 година лежао у поседу породице и нико од чланова није имао појма шта поседују.

Када је откривен „Луисов шаховски сет“ имао је 93 предмета, од чега 78 фигура, 14 жетона за бекгемон и једну копчу за каиш.

Данас су 82 предмета изложена у Британском музеју у Лондону, док се остатак налази у Националном музеју Шкотске у Единбургу.

Консензус археолога је да је сет направљен у Трондхајму у Норвешкој у 12. веку, али неки стручњаци предлажу да порекло води из других нордијских земаља.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име