Гробље Пер Лашез у Паризу је једно од најпознатијих гробаља на свету. Основано 1804. године, простире се на 44 хектара и највеће је гробље у Граду светлости.

Гробље је отворено на почетку Наполеонове владавине и представља последње почивалиште више од милион преминулих људи. Названо је по језуитском свештенику и поверенику краља Луја XIV од Француске, који се звао Франсоа де ла Шез.

Париз су одувек волели уметници – музичари, писци, певачи, сликари – те не чуди што је Пер Лашез место где су сахрањени најчувенији светски уметници. Довољно је навести само имена попут Едит Пјаф, Џим Морисон, Фредерик Шопен, Оноре де Балзак и Молијер. То је тек део еминентних личности чије гробнице су најпознатије на овом гробљу. Многе од њих редовно посећују њихови обожаваоци и туристи из целог света, који желе да одају последњу пошту својим идолима. У исто време, неке од гробница на Пер Лашезу посећена су због своје екстраваганције и елеганције. Такав је гроб Жоржа Роденбаха.

Гроб Жоржа Роденбаха

Жорж Роденбах је белгијски писац и поета, рођен 16. јула 1855. године. Припадао је уметничком покрету симболиста. Поред писања поезије, Жорж се бавио адвокатуром и новинарством. Већи део свог живота провео је у Белгији, а преселио се у Париз десет година пре своје смрти 1898. године. Његово најпознатије дело је роман „Мртви Бриж“ (Бругес-ла-Морте).

Роман је објављен 1892. године и говори о удовцу који није могао да превазиђе смрт своје жене и живи у прошлости. Ретко излази из куће и време проводи међу стварима своје жене: одећом, ципелама, писмима, па чак и делом њене косе. „Мртви Бриж“ је био инспирација за многе песнике и композиторе, као нешто јако трагично и романтично.

Знајући за његово најпознатије дело, облик гробнице Жоржа Роденбаха онда уопште не представља изненађење. Гробница приказује бронзану фигуру човека који излази из гроба и држи ружу у својој десној руци.

Фигура човека је сећање на Роденбаха. Такав гроб се чини прикладним за човека који је био прави романтик и који је писао о љубави и трагедији.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

vecnost.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име