СОБИЦА ПУНА АНТИKВИТЕТА

Најмањи етно музеј на свету простире се на свега 7,2 квадратна метра. У њега може да стане један човек, а отворен је за посете само током лета.

Симеон Златев је по занимању архитекта који је свој живот посветио колекционарству, истраживању и очувању култура Балкана.

Скупљајући предмете 30 година, у својој викендици у селу Ђепћиште код Тетова, направио је најмањи етно музеј на свету.

Стварно најмањи етно музеј на свету има свега 7,2 квадратна метра. У њега стаје један човек и отворен је за посете лети.

У почетку, Симеон је своју колекцију делио само са пријатељима, али пошто се полако ширио круг људи који су желели да посете музеј, одлучио је да га отвори за јавност. Од тада, кроз музеј је прошло око 15.000 људи, а посета се углавном договара. У међувремену, свакодневни посетиоци музеја су деца из села која воле да проводе време са Симеоном, слушајући његове приче.
Kолико један човек сам може да уради, када је искрен, вредан, заинтересован и страствен, може се видети у дивно уређеном дворишту, ентеријеру и колекцији коју је овај човек направио. Мали музеј ће остати велика ризница свих култура које су овим просторима пролазиле и нама остављале трагове.

Балканиум

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име