Када човек крене на пут мора да зна куда иде. Тако је и са Великим постом. Пре свега, Пост је духовно путовање, а крајњи му је циљ Васкрс, „Празник над празницима“. То је припрема за „испуњење Пасхе, као истинитог Отркивења“. Стога морамо почети са тим да разумемео везу између Великог поста и Васкрса, јер она открива нешто врло битно, врло важан путоказ у нашој хришћанској вери и животу.

Да ли је неопходно да се објашњава да Васкрс није само један од празника него нешто више? Он је нешто више него прослава једног догађаја из прошлости. Свако то зна, ко је бар једном учествовао у оној ноћи која је „светлија од дана“, и ко је осетио ону јединствену радост. У чему је та радост? Зашто ми на Пасхалној Литургији можемо да певамо: „сада је све испуњено светлошћу, небо и земља и подземље“. У ком смислу ми прослављамо, а кажемо да чинимо празнујући „умртвљење“ смрти, разорење ада, почетак другог – вечног живота…? Одговор на сва ова питања је следећи: нови живот, који је засијао из гроба скоро пре две хиљаде година дат је свима онима који верују у Христа. Нама је он дат на дан крштења, као што каже Апостол Павле, били смо „сахрањени са Христом, да бисмо, као што је Христос васкрснуо из мртвих, и ми на исти начин живели новим животом“.

На тај начин, на Васкрс прослављамо Христово Васкрсење као нешто што се десило и што се још увек дешава – нама. Јер сваки од нас је примио дар новог живота и силу да може да га прихвати и да по њему живи. То је дар који конкретно мења однос према свему у овом свету, укључујући и однос према смрти. Он је тај који нам даје могућност да тврдимо: „Нема више смрти“. Али смрт је ипак још ту, мо смо са њом суочени, и једног дана, доћи ће она и однети и нас. Међутим, наша целокупна вера је у томе да је Христос Својом смрћу изменио саму природу смрти, учинио је Проласком, Пасхом – у Царство Божије, преобративши трагедију над трагедијама у коначну победу, „згазивши смрћу смрт“. Он је учинио да и ми будемо учесници Његовог Васкрсења. Због тога, на крају Васкршњег јутрења можемо да кажемо: Христос воскресе и живот донесе! Христос воскресе и нико од мртвих неостаде у гробу!

Из књиге „Велики пост“, о. Александар Шмеман

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име