Према веровању, тело Исуса Христа положено је 33. године испод стене која се налази у цркви „Светог гроба“ у Јерусалиму.

Већ деценијама од распадања ову светињу штити метална конструкција, која притеже мраморне блокове нагрижене од временских неприлика и утицаја ходочасника и туриста.

Археолози су пре осам година склонили на три дана мраморну плочу која прекрива гроб, како би извршили археолошке анализе и како би ова светиња била обновљена. То је био први пут да је ова плоча померена од давне 1810. године, када је рађена реконструкција након пожара у базилици. Након што је ова светиња била запечаћена више од два века, научници су је отворили 2016. године.

Хришћанске заједнице у Светој Земљи неколико месеци пре тога започеле су обновом тешко оштећеног Исусовог вечног места на Голготи. У овој обнови су учествовали грчки стручњаци, а читав процес је забележила „Национална Географија“ како би снимила документарни филм.

Пронађени су бројни материјали који су прослеђени на даљу детаљну анализу. Исусова слика може се видети у уском делу простора, испод склоњене плоче.

– Отварање гроба омогућило је стручњацима јединствену прилику да испитају оригиналну подлогу најсветијег места хришћанства – истакли су тада археолози у медијима.

Радове су финансирале три главне хриршћанске деноминације које управљају базиликом Светог гроба (католици, православци, јерменски хришћани).

– Морам признати да су ми клецала колена када је плоча померана – истакао је тада Фред Хиберт, стални археолог „Националне Географије“.

 

 

sd.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име