Толико је предрасуда, стереотипа, незнања, и све нас то окружује. Многи људи се тврдокорно држе неких уврежених мишљења, која су тако прирасла уз њих да су постала интегрални део њихиве личности. Мало ко се труди да разбије те предрасуде, да спуца све те неистине, да покуша да прошири видике, да зарони дубље… Можда је тако лакше , али није у реду! Време је да се одговори и проговори.
Толико је заблуда о православној жени, да било одакле почети није грешка. Грешка је ћутати и пустити да, та плиткост, окупира и заузме своје незаслужено место.
Па да почнем.

Причам из искуства своје мајке, сестре, својих пријатељица, другарица, познаница… Свог искуства, једном речју.

Православка не може да има каријеру!

Да ли? Ко то каже? Где то пише, које правило то потврђује? Лаж!
Верујућих жена има свуда: лекарке, библиотекарке, професорке, академици, списатељице, сликарке, пекарке, кројачице, директорке, васпитачице, шефице, управнице разних одбора, адвокатице, цвећарке…. Могу све! Разлика између верујуће жене и оне која не верује само је у томе , што православка зна шта су приоритети, што има Господа у срцу , што има молитву, када неверујћи изгубе наду, хришћанка нађе радост и снагу. Православка зна да је посао – посао, али зна да су приоритети: Света Литургија, Свето Причешће, породица. Она зна када да “ затвори фасциклу “ , искључи рачунар и загрли децу, прочита им причу, одведе их у цркву, оде на игралиште, одведе их на излет…. Она зна шта је Господу милије, она зна шта доноси радост. Да, православка може да има и, Богу хвала, има каријеру! Зачуђени? Нема разлога, те су жене Христове ратнице, које знају за духовност и које се издижу из плиткости , и руше све заблуде.

Још један , уврежени стереотип: православне жене не прате моду.

Замишљате нас у дугим, безличним сукњама или хаљинама, тамним , тмурним…. равним безобличним ципелама. А, често и са марамама, без фризуре, као погрбљене , до грла закопчане и запуштене прилике…. Како се варате. Ми само знамо и поштујемо кодекс одевања, пристојност, женско достојанство. Мислите да у нашим гардероберима нема места за коктел хаљиницу, летњи комплет, панталоне , веселе боје? Наравно да има места за то, наравно да се у нашим ормарима налазе и такве ствари. Али знамо када и где се шта облачи…. Знамо како доликује ићи у цркву, манастир, на пословни састанак, у шетњу, на неку свечаност. Поштујемо себе па нам није потребан предубок деколте, прекратка сукња или хаљина…. Али свакако ћемо обући цветну летњу хаљину, оранж панталоне и киви зелену блузу…. Обућемо еспадриле , сандалице са каишћићима, салонке са пристојном потпетицом, шарену зимску капу и крзнени шал, веселе балетанке…. Слободне смо али наша слобода је баш у томе што су нам пристојност, удобност и естетика важније од лажног гламура и слепог праћења модних трендова.
Много их је који мисле да не само да се не шминкамо, већ и да не знамо шта је шминка. Смешно , зар не? Па не идемо као пећинске жене. Зна се да на Свету Литургију нећемо отићи са ружем на уснама и нашминкане као за „насловну страну“, али идемо код фризера, знамо шта је маскара, пудер, ајлајнер… Лепе смо самим тим што у Господа верујемо.
Неки се зачуде када кажемо да, како о духу, бринемо и о свом телу, јер и дух и тело смо, зар не? Нормално да ћемо ићи на трчање, пливање, ходање, возити бицикл, ићи у теретану, радити кардио вежбе, дизати тегове…
Сретала сам се и са заблудом да, ми православне жене, не излазимо, да се слабо дружимо, да се мало проводимо. Увек ми је било све ово смешно. Наравно да се дружимо, да са пријатељима изађемо на сок, кафу, одемо у позориште, на књижевно вече, концерт, изложбу… Па не живимо под стакленим звоном. Мислите да не знамо да запевамо, да заиграмо, да се забавимо? Наравно да све то знамо, али то не значи да ћемо скакати по столовима, разбијати чаше, опијати се…. И , да , нико нам не брани да попијамо чашу – две вина, али све умерено и све у складу са пристојношћу, са оним што приличи једној самосвесној, слободној жени….
Толико заблуда, толико предрасуда, да је тешко на све одговорити, а и нема потребе. Ово је само мали подсетник да смо жене, мајке, сестре и православке.

Православке смо, сјајне смо, и знате шта: баш смо cool!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име