Музеј минијатурних књига налази се у старом делу града Бакуа и једини је такав музеј на свету. Основан је 2002. године, а 2015. ушао је у Гинисову књигу рекорда као највећи приватни музеј минијатурних књига.

Ову импресивну колекцију, коју чини 6.500 књига, сакупила је је Зарифа Салахова током 30 година, вођена идејом промоције писмености код деце.

Збирка садржи књиге објављење у Русији, Молдавији, Грузији, Украјини, Белорусији, Средњој Азији и Европи. Ту су и многа ретка издања која укључују дела Гогоља, Достојевског, Пушкина, али и азербејџанске класике.

Посетиоци могу видети и ретке верске књиге. Старост књига у музеју прелази период од 100 година, а најстарија књига у колекцији је Kуран који је објављен у Саудијској Арабији 1672. године. Збирка садржи и књигу која се састоји од песама групе „Беатлес“.

Музеј се састоји од 15 одељака, као што су „Међународни“, „Балтичке земље“, „Најмањи“, „Азербејџански аутори“, „Совјетско доба“ „Најстарији“, „Дечји“, „Пушкин“, „Средња Азија

Постоје књиге које говоре о садашњим и бившим председницима земаља попут Барака Обаме и Мустафе Kемала Ататурка. Ова категорија такође укључује и књиге о посетама шефова различитих држава Азербејџану.

Ова установа поседује неколико хиљада књига у облику: макро-мини, минијатурне, микро-мини и ултрамини-микро.
Три најмање књиге величине су 2 x 2 мм и могу се прочитати само помоћу микроскопа.

Музеј минијатурних књига са својим минијатурним књигама гостовао је по целом свету.

 

 

24sedam

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име