Сав антагонизам који ми, нажалост, доживљавамо као људи између оних које познајемо и оних које не познајемо, пријатеља и непријатеља, религиозних или других, потврђује чињеницу да смо, две хиљаде година након доласка Исуса Христа, у стању незнања у погледу Бога, који нам је већ откривен, а самим тим и незнања о себи.

Непријатељство, мржња и све врсте антагонизма показују наше духовно слепило; то је приоритет који дајемо егу као апсолутном критеријуму у нашим односима, какви год они били.

Где је љубав као регулаторни фактор у нашем животу?

Пошто смо створени на слику и подобије Бога, који је љубав, она је наша права природа као људских бића.

Чак и ми хришћани живимо као „безбожни“ у свету, делима лажући о нашем хришћанству, колико год га снажно исповедали на речима.

Ово трагично стање, које видимо побеђено само код светих „подражавача“ Христа, живо подсећа на запажање Светог Пајсија Атонца: становиште сваког човека зависи од настројења његовог срца када процењује ствари.

Баш као што „поседовање“ може искључити или пригрлити.

Често је говорио: „Буди фабрика за остваривање добрих мисли“, што значи стремити непрестано и интензивно да будемо тамо где нас шаљу Христове заповести.

На типичан начин, објаснио је: „Ако ти дају злато и уврнут си изнутра, само ћеш направити златне метке којима ћеш пуцати у друге људе“.

Ако сте, пак, добронамерни и стварате добре мисли, онда чак и ако вам дају гвожђе или неки други „лош“ материјал, видећете добро у томе и претворићете га у мелем за људске душе.

То исто је рекао на други начин, на примеру мува и пчела.

„Чак и ако је мува на месту где је цвеће свуда около, слетеће на ђубре. Пчела, чак и ако је на месту прекривеним ђубретом, али на њему постоји само један цвет – слеће на цвет.

Како желимо да се пчеле размножавају.

Почевши од нас самих, наравно.

Отац Георгиос Дорбаракис

ИЗВОР: https://pemptousia.com/2022/11/flies-or-bees-which-enterprise-do-we-have/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 02.11.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име