Врло су важне речи Преп. Порфирија Атонског да мрак не ишчезава када причате о њему. Не причајте Не причајте о мраку физичком или духовном, већ говорите о светлости и не разговарајте о мрачним, страшним и непријатним стварима код куће, нарочито не за породичном трпезом. Што више причаш о таквим стварима, то их више мислено умножаваш, тим оне постају све снажније у нашој свести. Разговарајте са ближњима о светлости, о ономе што је добро, лепо и истинито, што је племенито и узвишено, испуњавајте свој ум добрим и светлим мислима, како је говорио Старац Пајсије Светогорац. Мрак се никада не изгони мраком! Тамо где засија сунце и све се окупа светлошћу, мрак ишчезава сам од себе!

Из Јеванђеља знате да Христос ретко када говори о ђаволу и о паклу, а да неупоредиво више говори о рају и светлости, и зато вели: Ја сам Светлост која је дошла у свет, да сваки који верује у Мене не остане у тами (Јн. 12, 46). Христос није дошао да би нам донео страх, панику, неурозу, несигурност или душевну збуњеност, већ да нам дарује светлост.

У Молитви „Оче наш“ говоримо: „И да дође Царство Твоје! А то значи: „Боже мој, очекујем да се зацариш и мени да постанеш Цар мога живота и да ми дарујеш истинску срећу. То је оно за чиме чезнем!“ Хајде да живимо тиме и да то предајемо свим људима око себе! Што више причамо и рђавим стварима и појавама све их више оснажујемо. Што се више бавимо злом, то га ојачавамо губећи душевну снагу на роптање и осуђивање, што изнурава душу и доводи је у болесно стање. Хајде да у своју душу пустимо светлост Христову, да се надамо у Христа! Тако ће се изменити душа наша, наша душевност и духовност и ходићемо путем спасења.

 

Духовни живот у свету без Христа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име