Господе, ја не молим ни за чудеса ни за привиђења, већ за снагу свакодневну. Научи ме уметности малих корака.

Направи ме пажљивијим и сналажљивим, да бих се у разноликости свакодневног живота задржавао на открићима и искуствима, која ме узбуђују.

Научи ме да правилно располажем временом свог живота. Подари ми фини дар да разликујем примарно од секундарног.

Ја молим за снагу уздржаности и мере, да кроз живот не бих лепршао и склизнуо, већ разумно планирао ток дана, да могу видети врхове и пространства, и да чак понекад нађем времена да уживам у уметности.

Помози ми да схватим да илузије нису од помоћи. Ни сећање о прошлости, ни снови о будућности. Помози ми да будем овде и сада, и прихватим овај тренутак као најважнији.

Спаси ме од наивног уверења да све у мом животу треба да буде глатко. Подари ми јасну спознају да су тешкоће, порази, падови и неуспеси само природни саставни дио живота, захваљујући којима растемо и сазревамо.

Подсећај ме да срце често буни са разлогом.

Пошаљи ми у правом тренутку некога, ко има храбрости да ми каже истину, али да ми је каже с’ љубављу!

Знам да се многи проблеми решавају, ако се и ништа не уради, зато ме научи стрпљењу.

Ти знаш колико нам је јака потреба за пријатељством. Дај ми да будем достојан тог најлепшег и најнежнијег Дара Судбине. Дај ми богату машту, да бих у потребном времену, у потребном тренутку, на правом месту, у тишини или говорећи, некоме подарио неопходну топлину.

Направи од мене човека, који зна да допре до оних који су заиста “на дну”.

Спаси ме од страха да ћу нешто пропустити у животу.

Не дај ми то што ја желим, већ то што ми је заиста потребно.

Научи ме уметности малих корака.“

У јеку Другог светског рата, опхрван болешћу и трагичним губицима који су га пратили читав живот, Егзипери је написао ову кратку молитву. Био је пилот, а свој последњи лет имао је 31. јула 1944. године, када су га Немци оборили над Медитераном. Остаци његове летелице пронађени су тек 2000. године. Хорст Риперт, пилот Луфтвафеа који је оборио Егзиперија, изјавио је пре десетак година: ,,Да сам знао да је у том авиону био Егзипери, никада га не бих оборио. Нисам гађао у Принца.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име