Можете ли да дешифрујете чувени палиндром на две хиљаде година старој каменој табли познатој као Сатор квадрат? Ако се упустите у одгонетање античког записа приказаног на фотографији, може се десити да потом данима размишљате о симетријама, палиндромима, али и о магичним и религиозним симболима. Шта квадратни запис представља?

На табли је, наиме, исписано пет речи на латинском језику, без много очигледног смисла, али које су вишеструко симетричне и могу се читати с лева на десно, са десна на лево, али и одозго надоле и одоздо нагоре:

S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S

Табла са овим латинским записом била је закопана испод вулканског пепела у римском граду Помпеји где је била узидана на кући Римљанина настрадалог у једној од највећих античких катастрофа – ерупцији Везува 79. године нове ере.

Међутим, Сатор табла уопште није јединствена за Помпеју. Наиме, сличан мистериозни квадрат са симетричним натписом пронађен је на разним другим местима, широм Европе – испод цркве Свете Марије у Риму, у манастиру у градићу Капестрано и на многим другим локацијама у Италији, у римском насељу Коринијум у Енглеској, на више места у Француској, Португалу, у Шведској, али и у Срији.

Мада су речи у квадрату из латинског језика, не постоји општа сагланост шта сам натпис значи. Дословно би се могао превести као „Сељак Арепо држи рад точком“ где су спорне готово све речи превода. Највише дилеме има око речи Арепо која није латинског порекла, па се обично узима да је она властито име источњачког порекла, али и да је сажето од „ад репо“, што значи „пузити ка“.

Полиндроми су речи, реченице или фразе које се могу читати и „унатрашке“, односно једнако са лева на десно и са десна на лево. У српском језику такве су реченице „Ана воли Милована“ и „На себе је бесан“. Сатор табла је један од најстаријих палиндрома и притом представља такозвани 2Д палиндром. Уз то, ако пажљивије погледате, Сатор квадрат је симетричан на више начина – не мења се ни ако га заротирате за 180 степени.

Будући да је распрострањен по ранохришћанском свету, Сатор квадрат се обично тумачи као хришћански симбол – као тајни знак који су хришћани уклесивали на камен безбедних кућа.

На том трагу је и следеће тумачење – ако би се употребило свако од слова из квадрата може се добити крст (око слова N) који чине два укрштена натписа ПАТЕРНОСТЕР, што је латински почетак молитве „Оче наш“. При том преостају два знака, А и О која на бројним ранохришћанским представама означавају Алфу и Омегу, почетак и крај.

Прогањани у разним фазама римске историје, хришћани су користили разноврсну подједнако енигматичну симболику за означавање катакомби и уточишта, као што је знак Хи Ро који је настао преклапањем грчких слова Х и Р и који означава Христа.

У ранохришћанским заједницама изузетно је био популаран и знак рибе (од исписа Ихтиос за Христа, а што на грчком значи риба) који је начињен од два полукруга – према легенди два су се хришћанина могла распознати тако што би један нацртао полукруг у песку или земљи, а други би затим доцртао полукруг и довршио знак рибе.

Сатор квадрат, који се некад назива и Ротас, подсећа на овакве скривене праксе, а по неким мишљењима, речи у њему представљају називе Христових рана. Но, није искључено ни да је квадрат био део сасвим других, паганских, магијских ритуала, па чак и каквог палиндромског култа.

Можда су, што је заправо највероватније, Сатор квадрат правили и постављали људи који су једноставно били фасцинирани његовом симетријом. Ако мислите о њему неко време, можда и сами пожелите нешто слично.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име