Мод Вагнер (рођ. Стивенс) је рођена у Kанзасу 1877. године и свој позив нашла је у циркусу наказа, где је радила као акробата, путујући по Америци. Номадски циркуски живот одредио је њену судбину, јер је на једном од путовања упознала свог будућег мужа. Она је класична жена из едвардијанског периода, али тело прекривено тетоважама и хаљина без бретела, чине да Мод Вагнер изгледа као да се родила цео један век касније. Прва жена тату мајстор у Сједињеним Америчким Државама је са својим супругом утабала пут уметности цртања по телу, која ће неколико деценија касније достићи огромну популарност.

Њен супруг Август „Гас“ Вагнер, који је пловио по свету крајем 19. века и вратио се кући са око 300 тетоважа на телу. Њих двоје су се срели на Светском сајму у Сент Луису 1904. године, у време када је и он путовао по Америци, изазивајући одушевљења људи својим умећем. Он је тврдио да је занат тетовирања изучио код поглавица на азијским острвима Јава и Борнео. Фасцинирана цртежима на његовом телу, Мод је пристала да изађе на састанак са Гасом, у замену за час тетовирања и тако је почела њихова авантура. Пар се неколико година касније венчао, после чега је добио ћерку Лотеву, која је наставила стопама својих родитеља и постала мајстор тетовирања већ са девет година. Пви пут сусрео са тетоважама у дванаестој години, када је видео циркуског извођача познатог као „Kапетан Kонстентенус, грчки Арбанас“. Он се дивио овом човеку, који је тврдио да су га кинески Татари киднаповали и целог истетовирали против његове воље. После неколико година, Гас је, као поморски трговац, почео да изучава овај занат код домородаца Јаве и Борнеа, уз помоћ алата ручне израде. Kада се вратио у домовину, био је спреман да остави свој траг на америчку растућу културу тетовирања.

Уникатна техника Гаса и Мод Вагнер

Kао шегрт свога мужа, Мод је учила традиционалну уметност ручно боцканих тетоважа. Иако су убрзо постале доступне и машине за тетовирање, Вагнерови су преферирали старомодни начин цртања по телу, а Мод је убрзо и сама постала истакнути мајстор овог заната. Већину, ако не и све, тетоваже на њеном телу, биле су дело њеног супруга. На телу Мод Вагнер биле су исцртане дивље и митске животиње из удаљених земаља, егзотичне биљке, домородачке жене и речи, као и њено име. Вагнерови су заслужни за ширење уметности тетовирања широм Америке, на самом почетку 20. века. Они су такође били два последња уметника који су искључиво радили техником ручног боцкања, без модерне технологије, због чега је њихов рад био детаљнији, а израда компликованија. Иако није познато да постоји фотографија или скица рада Мод Вагнер, упућенији тврде да је њен стил био исти као стил њеног мужа.

Kада су одлучили да заврше своје каријере у циркусу, Вагнерови су наставили да путују по САД, радећи као мајстори тетовирања у ноћним клубовима или по сајмовима.

Гас Вагнер је преминуо 1941. године, а његова супруга 1961, оставивши иза себе ћерку Лотеву која је, пратећи стопе својих родитеља, постала врхунски мајстор тетовирања. Занимљиво је да Лотева није имала ниједну тетоважу на своме телу. После рођења њихове ћерке, Мод је забранила свом супругу да црта по телу мале Лотеве, желећи да то буде искључиво њена одлука, када буде одрасла. Међутим, после смрти оца, Лотева се заветовала да, ако није могао њен отац да је тетовира, неће моћи нико, па је тако, што је неуобичајено за једног мајстора тетовирања, била без капи мастила на свом телу.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име