У овом видео снимку, Митрополит јордански Христофор говори о томе како бити ученик у Исусовој духовној школи и стећи ум Христов. Он такође говори о животним тешкоћама и исправном хришћанском ставу полазећи од јеванђеља о жени Хананејки. Ово је проповед коју је 14. фебруара 2021. године снимила грчка православна архиепископија – Аман – Јордан.

Архиепископ Христофор:

Наш Господ обучава сваког од нас… Зато је веома важно бити ученик у Исусовој духовној школи. Много пута желимо ствари брзо. Желимо да се одмах одговори на наше захтеве. Тражимо и очекујемо да се наш захтев оствари, јер тако видимо своју доброту. Али ствари у Исусовој школи не иду овако.

Исусова школа је другачија од света и од нашег поноса, и од наше воље (жеље), чак и ако је то добра воља. Исусова школа нас учи како можемо да тражимо од Бога шта је за наше добро, а само Бог зна добро, јер Он нас воли више него ми сами себе. Треба да схватимо Божју љубав према нама и да нас Он воли више него ми сами себе. Јер љубав Божија хоће да нас спасе, да нас освети, да нас учини децом неба и децом вечности. Наш Господ нас не жели само за овај привремени живот. Он хоће да нас припреми за вечни живот, за Царство Небеско. Он жели да живимо са Њим заувек, а не да живимо са Њим само неко време овде на земљи и како год желимо…

Он жели да будемо са Њим у вечности. То треба да знамо и схватимо да бисмо могли да се носимо са Божјом вољом у свом животу и како да је прихватимо и како да будемо радосни и задовољни њоме.

Веома је важно имати радост у нама као хришћанима и ова радост долази када верујем да мој прелепи Господ, мој саосећајни Исус управља оним што је добро за мене, без обзира колико ствари могу бити тешке.

Бог нам није обећао да ће наш живот бити поплочан цвећем када буде по вољи Божијој. Ово је замка коју је ђаво поставио људима овог света. Он нас наводи да мислимо да треба да будемо близу Бога да би наш живот био добар. Тако да претпостављамо да ће све бити добро када се приближимо Богу, али то није истина, нити је оно што нам је Исус рекао. Напротив, Он нам је рекао, „на овом свету имаћете невољу“ [Јован 16:33] И рекао је „ако су мене прогонили, прогањаће и вас“ [Јован 15:20]. Али Он је такође рекао, „али будите храбри… и наставио: „Ја сам победио свет“.

И ту долази наша воља да победимо свет са Исусом. Шта значи победити свет? То значи убијати своје страсти и грехе и живети са Христом и радовати се Христом и бити у миру и радости са Христом. Тужан сам када видим многе црквене људе узнемирене, потиштене и уморне. Деца Цркве треба да буду радосна, јер Христос даје радост и мир. Само Христос даје радост и мир, док смо у невољи, потешкоћама, док смо у искушењима, боли нас, боли, али учимо, сазревамо, освештавамо се. Тако почињемо да видимо ствари око себе на другачији начин од овог света и његових таштина.

Тако, децо моја, увек духовно да растемо и посвећујемо се.

Ово је воља Божија за вас: да будете свети као што је савршен и свет Отац ваш небески.

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/life-wont-be-paved-with-flowers-but-be-of-good-cheer-met-christophoros-from-jordan/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 22.02.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име