Митрополит Сава (Есбер) из Сирије говори о томе како хришћани могу да промене свет око себе. Не ради се о нашем броју, већ о нашој вери и личном примеру. У овом предавању се осврнуо на тешко и важно питање за хришћане на Блиском истоку: остати тамо или отићи у бољи живот у иностранству?

Митрополит Босре, Хорана и Џебел Ел Араба Сава (Есбер): Присутан сам овде у Сирији јер ме је Бог желео овде; да није, био бих рођен у другој земљи. Дакле, Он има сврху овде за мене… Као хришћанин, ја сам  присутан овде да би Христос остао овде.

Ако направимо статистику, колико хришћана размишља на овај начин?

Христос је присутан, јер сам ја присутан, јер сам његово тело.

Дакле, моје присуство, мој боравак или бекство одавде има везе са мојом вером, има везе са мојим односом са Христом. То има везе са мојим спасењем, мојим сопственим спасењем као хришћанина, као верујућег, а не само са мојим спасењем од насиља, јер ћу на крају умрети где год да одем…

Али, постоји вечни живот. Вечни живот је оно што обликује мој живот овде. Хришћани данас и овде обликују свој вечни живот. Почевши одавде ми одлучујемо о свом животу у вечности. Али, ми не размишљамо о свом вечном животу…

Дакле, ово становиште вере – ако смо заиста хришћани – је оно што одређује да ли да останемо или не останемо…

Ми смо група Христових сведока, то је оно што је Он желео да будемо: „Бићете ми сведоци у Јерусалиму и по свој Јудеји и Самарији и до краја земље“. (Дела 1:8)

Ако себе изузмемо од тога да будемо сведоци Христовог васкрсења, онда имамо право да питамо шта год желимо (што значи изузети од тога да будемо хришћани). Мучеништво (или сведочанство) има цену – да ли смо спремни да је платимо?

Сведоци и мученици, наше присуство је кохерентно, не мешано, већ кохерентно – део смо заједнице са Богом, исте смо фреквенције.

На нама је да будемо сведоци Христа у свим аспектима нашег живота.

Ако се изузмемо из овог сведочења, онда питање постаје валидно. Такође треба да изађемо из менталитета бројева…

Наш ефекат, наш утицај и наша улога није кроз наш број, већ кроз наше активно и делотворно присуство, кроз наше ХРИШЋАНСКО ефективно присуство; не наше друштвено хришћанско присуство, већ наше активно присуство живљењем вером и светотајинским животом.

Морамо да изађемо из менталитета бројева и да се усредсредимо на наше хришћанско учење, на чињеницу да смо ми „со“.

На истоку ми нисмо кувана храна, већ со тој храни. Али  – со има ефекат, утицај, улогу конзерванса. Где је наша улога и како је остварујемо?

Наш опстанак и постојаност у овој земљи зависи од тога колико смо способни да се ставимо у Божје руке тако да Он води историју преко нас и кроз нас до будућих генерација. Као хришћани, не можемо да постављамо ово питање, осим са овог становишта вере, иначе бисмо били издајници Христа и Јеванђеља…

Хвала вам!

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/you-are-the-salt-of-the-world-met-saba-from-syria/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 04.04.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име