Зар нисам слободан?

(1. Коринћанима 9:1)

Бог убеђује, Он не приморава; јер Му је страно насиље.

(Посланица Диогнету VII, 4)

Шта да понудимо?

У православној химни која се користи на Вечерњем на Бадње вече, Богородица се види као највиши и најпотпунији принос који наше човечанство може учинити Створитељу: Шта да Ти принесемо, Христе, Ко се ради нас појавио на земљи као човек? Свако створење које си Ти створио захваљује: Анђели Ти приносе химну, Небеса звезда, Магови дарове, Чуде се пастири, Земља је њена пећина, Пустиња јасле; И нудимо Ти Богородицу.

Као наш врховни људски принос, Богородица је узор — поред самог Христа и по Божијој милости — шта значи бити личност.

Она је огледало у коме се огледа наше право људско лице. А оно што она изражава, као наш образац и пример, пре свега је људска слобода. „Зар нисам слободан?“ пита апостол, а Марија нам тачно показује шта ова слобода подразумева.

Слобода, способност да се моралне одлуке доносе свесно, са осећајем пуне одговорности пред Богом, оно је што човека највише разликује од животиња. Према речима Сорена Кјеркегора: „Највећа ствар која се даје људима је избор, слобода.“1

Без слободе избора нема аутентичне личности.

Када Бог каже Израиљу: „Данас позивам небо и земљу за сведочанство против тебе, да сам ставио пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство; зато бирај…2 Он нам нуди дар који је тешко искористити на прави начин, често горак и болан, чак и трагичан, али без којег нисмо истински људи.

Слобода избора, више од свега другог, чини слику Божију у нама. Ово наравно мора бити квалификовано. Божанска слобода је безусловна, док је наша људска слобода у грешном и палом свету ограничена на много начина.

Али, иако ограничена, никада није потпуно укинута; остаје на неки начин несводива и неотуђива. Хајде да заједно истражимо природу ове слободе, суштинске за нашу људску личност, коју је Пресвета Девица Марија показала на Благовести.

Одговор у слободи

По мишљењу Карла Барта, фундаментална је грешка помислити да на Благовести Марија доноси одлуку од које зависи спасење света.

Видети у Марији, како Барт тврди у својој Црквеној догматици, „људско створење које сарађује као слуга у сопственом откупљењу на основу претходне милости” је јерес на коју се „мора неумољиво изрећи – НЕ”. Њену улогу на Благовести треба да разумемо „само у виду невољног, непостижујућег, нестваралачког, несувереног човека, само у облику човека који може само да прими, само да буде спреман, само да пусти да нешто буде учињено њему и са њим.”3

Приступ хришћанског Истока је сасвим другачији.

По речима византијског богослова лаика из четрнаестог века, Светог Николе Кавасиле: Оваплоћење Речи није било само дело Оца, Сина и Духа – прво пристајање, друго силажење, треће засењивање – већ је било и дело воље и вере Богородице. Без Тројице овај дизајн не би могао да се покрене; али исто тако план није могао бити спроведен без сагласности и вере Пречисте Дјеве. Тек пошто је поучи и убеди, Бог је чини својом мајком и од ње прима тело које она свесно жели да Му понуди. Као што је Он зачет по сопственом слободном избору, тако је и она постала Његова мајка добровољно и са својим слободним пристанком.4

Кавасила уочава најважнији допринос који је при Оваплоћењу дала створена људска слобода Богородице.

Бог убеђује, не приморава“: изјава у Посланици Диогнету се односи управо на догађај Благовести. Бог куца на врата, али их не разваљује: Марија је изабрана, али и она сама чини чин избора.

Она није само пријемчива, не само „не вољна, неостварујућа, некреативна“, већ одговара динамичном слободом. Како каже свети Иринеј, „Марија сарађује са економијом5; она је, по речима Светог Павла, synergos, сарадник са Богом – не само савитљиво оруђе, већ активни учесник у тајни.

Оно што код ње видимо није пасивност већ ангажованост, не подређеност већ партнерство, не потчињавање већ узајамност односа.

Све ово је сажето у Маријином одговору анђелу: „Ево ме, слушкиње Господње; нека буде са мном по твојој речи.“6

Овај одговор није био унапред предвиђен; могла је одбити.

Насиље је страно божанској природи, тако да Бог није постао човек а да претходно није тражио вољни пристанак оне коју је желео да буде његова мајка. Као што Папа Павле инсистира, у својој значајној доктринарној изјави Marialis Cultus (2. фебруара 1974.), Марија је „уведена у дијалог са Богом“, а она „даје свој чин живе и одговорне сагласности”; у њој треба да видимо не само „срамежљиву покорну жену“,7 већ ону која доноси „храбар избор“.

Она је доносилац одлука.

Запањујућа је чињеница — о којој никада не можемо превише размишљати — да, док је стварање света остварено искључиво применом божанске воље, поновно стварање света је покренуто кроз сарадњу младе сељанке верене за столара.

Дељење, тишина, патња

Ако је Богородица у тренутку Благовести права икона људске слободе, аутентичне слободе и ослобођења, онда њени поступци и реакције у догађајима који следе недуго затим у Јеванђељу по Луки илуструју три основне последице онога што то значи бити слободан.

Слобода укључује дељење, ћутање и патњу.

Слобода укључује дељење.

Маријина прва радња после Благовести јесте да подели добру вест са неким другим: она иде журно у брдску земљу, у кућу Захаријину, и поздравља своју рођаку Јелисавету.8 Овде је суштински елемент слободе: не можете бити слободни сами. Слобода није усамљеничка, већ друштвена.

То имплицира однос, „ти“ (ви) као и „ја“.

Онај ко је егоцентричан, ко се одриче сваке одговорности према другима, не поседује ништа више од привидне и лажне слободе, а у стварности је жалосно неслободан. Ослобођење, правилно схваћено, није пркосна изолација или агресивно самопотврђивање, већ партнерство и солидарност.

Бити слободан значи делити своју личност са другима, видети њиховим очима, осећати њиховим осећањима: „Ако пати један члан тела, пате сви заједно са њим.“9

Ја сам слободан само ако постанем prosopon — да употребим грчку реч за особу која буквално значи „лице“ – ако се окренем према другима, гледам у њихове очи и дозвољавам им да погледају у моје.

Окренути се, одбити да делиш – значи изгубити слободу.

Овде је хришћанска доктрина о Богу одмах релевантна за наше разумевање слободе. Као хришћани, ми верујемо у Бога који није један једини, него један у Тројици. Божанска слика у нама је управо слика Тројичног Бога, Тројице. Бог, наш творац и архетип, није само једна особа, самодовољна, која воли самога себе, већ је Он koinonia или заједница трију особа, које пребивају једна у другој кроз непрекидан покрет међусобне љубави.

Из овога произилази да је божанска слика у нама, која је нестворени извор наше слободе, односна слика остварена кроз заједништво и перихорезу (преплитање).

Рећи: „Слободан сам, јер сам формиран на Божју слику“, исто је као рећи: „Требаш ми да бих био свој“.

Не постоји истинска особа, осим ако постоје најмање две особе у реципрочном односу; и нема праве слободе осим тамо где постоје најмање две особе које своју слободу деле заједно.

Ево, дакле, прве ствари коју нас Марија учи о слободи. Означава однос, отвореност према другима, рањивост. Без ризика и авантуре заједничке љубави, нико од нас не може бити слободан.

Ако слобода укључује дељење, онда укључује и ћутање, слушање. „Нека ми буде по речи твојој“, одговара Марија на Благовести; њен став је слушање Речи Божије. Заиста, да није прво слушала Божју Реч и кроз слушање је примила у своје срце, никада не би зачела и физички носила Реч у својој утроби.

Свети Лука више пута инсистира на овој посебној особини Богородице као оне која слуша. После посете пастира новорођеном Христу, наводи; „Марија је чувала све ове речи и размишљала о њима у свом срцу.“10 Након приче о Исусу у храму са дванаест година, јеванђелист завршава сличним коментаром: „Његова мајка је чувала све ове ствари у свом срцу.“11 Потреба да се слуша подједнако је наглашена у Маријиној наредби слугама на свадбеној гозби у Кани: „Учините све што вам Он каже“,12 њене последње забележене речи у Јеванђељима, њено духовно наслеђе Цркви: „Слушајте, прихватите, одговорите. ”

Касније у Јеванђељу по Светом Луки — када жена у гомили благосиља Христову Мајку, а Он одговара: „Блажени су они који чују реч Божију и слушају је13 — толико далеко од тога да имплицира било какво непоштовање према ономе ко га је родио, Исус пре настоји да укаже где се може наћи њена права слава. Њу треба поштовати, не само због физичке чињенице њеног материнства, већ зато што је изнутра свом својом вољом и пуним интегритетом своје личне слободе слушала Божју реч и држала је.

Такав је, дакле, други начин на који Богородица делује као икона људске слободе. За Светог Григорија Паламу и за православно мистичко предање она је исихаста, она која у тишини срца чека на Духа Светога.

Унутрашња тишина ове врсте није само негативна – није пуко одсуство звукова или паузе између речи – већ је позитивна и жива, један је од дубоких извора нашег бића, део основне структуре наше људске личности.

Без ћутања нисмо истински људи и без ћутања нисмо истински слободни.

Стално брбљање поробљава, док је способност слушања суштински део слободе. Богородица је слободна, јер слуша. Осим ако не будемо способни да слушамо друге – осим ако у некој мери не поседујемо, као што је она имала, димензију креативне унутрашње тишине – недостајаће нам права слобода. Само онај ко уме да ћути, да слуша, у стању је да доноси одлуке са аутентичном слободом избора.

Постоји и трећи аспект слободе који подвлачи Јеванђеље по Светом Луки.

И твоју ће мач пробити душу“,14 каже Симеон Марији на Ваведење Христово у храму. Слобода укључује патњу. То значи кенозу (пражњење од сопства), ношење крста, полагање сопственог живота за друге. Маријин чин добровољног избора на Благовести доноси јој и тугу и радост.

Међу модерним мислиоцима, Рус Николај Берђајев — „заробљеник слободе“, како су га називали његови критичари, надимак који му је пружао посебно задовољство — оштро је разабрао скупоћу слободе.

Одувек сам знао“, наводи он у својој аутобиографији „Сан и стварност“, „да слобода рађа патњу, док одбијање слободе умањује патњу. Слобода није лака, као што тврде њени непријатељи и клеветници: слобода је тешка; то је тежак терет. Људи… често се одричу слободе да би себи олакшали судбину.”15

Напоран, пожртвован карактер слободе подједнако је очигледан и у параболи Достојевског „Прича о Великом Инквизитору“ у „Браћи Карамазовима“. Инквизитор замера Христу што је ослободио човечанство и тиме му наметнуо бол преоштар да би могло да га издржи.

Из сажаљења над људским мукама, како тврди Инквизитор, он и његови другови су уклонили овај окрутни дар слободе: „Исправили смо твој рад“, каже он Христу.

У праву је: слобода је заиста тежак терет, као што је Марија добро разумела када је стајала у подножју Крста. Ипак, без слободе не може бити истинске личности и међусобне љубави.

Ако одбијемо да искористимо дар слободе који нам Бог нуди, постајемо подљуди; а ако другима ускраћујемо слободу ми их дехуманизујемо. То су неки од начина на које Богородица, наше огледало и парадигма, служи као икона људске слободе.

„Зар нисам слободан?“

Да заиста; свако од нас је створен слободан.

Ипак, слобода није само дар, већ и изазов и задатак, како то показује пример Мајке Божије.

Слобода се не мора једноставно прихватити, већ је треба открити, научити, искористити, одбранити — и на крају понудити.

Хајде да довршимо цитат из Кјеркегора са којим смо почели. „Највећа ствар која се даје људима је избор, слобода. А ако желите да сачувате своју слободу и задржите је, постоји само један начин: истог тренутка да је вратите Богу, а са њом и себе.”

Само у чину враћања своје слободе Богу – кроз дељење, ћутање и страдање – можемо заиста постати слободне личности по лику Тројице, по узору на Пресвету Дјеву Марију.

Фусноте:

1. Journals, translated by A. Dru ( Oxford, 1938), § 1051.
2. Deuteronomy 30:19.
3. Vol. I, part 2 ( Edinburgh, 1956), pages 143, 191.
4. Homily on the Annunciation 4–5; Patrologia Orientalis 19, 488.
5. Against the Heresies 3.21.7: PG 7, 953B.
6. Luke 1:38.
7. § 37.

8. Luke 1:39-40.
9. 1 Corinthians 12:26.
10. Luke 2:19.
11. Luke 2:51.
12. John 2:5.
13. Luke 10:27-28.
14. Luke 2:35.
15. P. 47.

ИЗВОР: https://pemptousia.com/2016/10/an-icon-of-human-freedom/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: На Покров Пресвете Богородице 2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име