„То захтева садашња друштвено-политичка ситуација“, образложење је које је у јавности дао митрополит будимпештанско-угарски Иларион поводом разрешења са места председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и са места митрополита волоколамског.

Како је рекао Иларион из храма „Бољшаја ординка“, где је у недељу служио литургију, ова одлука коју је донело руководство Руске цркве није у вези са било каквим недостацима у деловању Одељења за спољне црквене односе или других црквених институција на чијем је челу био.

„Многи људи ме ових дана питају: зашто се то догодило? У ствари, ни сам не знам много детаља. Речено ми је да одлука (о разрешењу) није повезана ни са каквим недостацима или слабостима у председавању ОСЦО, нити у вези са било којом црквеном институцијом на чијем сам челу. Речено је само да то захтева садашња друштвено-политичка ситуација.

Да је пут направио веома оштро скретање, да нисам могао да станем и завршио сам на ивици пута. Али и то је боље него да се ауто преврнуо и експлодирао“, додао је он.

Он је додао да живот иде даље, те да нема потребе драматизовати ове догађаје.

„У животу духовника може бити успона и падова. И унапређења у такозваној каријери и деградација. Све је то привремено и није разлог да не служимо Цркви. Никада нисам тражио висока именовања, ни у Синоду нити привилегије, и никада се нећу жалити што сам их изгубио.”

ИЗВОР:https://orthodoxtimes.com/what-hilarion-said-about-his-dismissal-from-the-decr-and-as-a-metropolitan-of-volokolamsk/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: Духовски уторак 2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име