Одлука Државног савета Турске и указом Реџепа Тајипа Ердогана Аја Софија је опет постала џамија. Шта значи ова промена статуса споменика Унеска који је скоро 90 година био музеј, да ли је могућ компромис и како ће ова одлука утицати на руско-турске односе говори  портпарол РПЦ митрополит Волколомски Иларион.

Шта значи данашња одлука Државног Савета Турске и указ председника Ердогана о статусу Софије?

– Државни савет је укинуо одлуку Владе Турске из 1934. године о статусу музеја Аја Софије. На основу тога, председник Турске је предао зграду Управи за верска питања Турске ради организације богослужења. Света Софија је поново постала џамија, као у Османско доба.

Чиме објашњавате такву одлуку? У Турској нема довољно џамија?

Одлука се објашњава унутрашњом политичком реалношћу у земљи – пре свега, захтевима најрадикалнијег дела муслимана. Судећи по свему, за садашње руководство Турске то је сада важније од јавног мњења, става православних помесних цркава или негативне реакције Унеска.

Да ли је могућ неки компромис? Можда подела зграде за паралелно коришћење муслимана петком, а хришћана недељом?

Не знам за такве примере. Не мислим да је тако нешто могуће или умесно у овој ситуацији.

Како ће ова одлука утицати на односе са Турском, ходочашће и туризам?

Несумњиво ће их закомпликовати. За православне хришћане Софија цариградска ће остати светиња светског значаја и њен повратак у статус џамије ће бити негативно прихваћен и у нашој држави. Не желим да дајем оштре оцене, али ова одлука изгледа као намерно заоштравање међуверских односа како у Турској, тако и у целом свету. Одговорне за то нећу ја именовати, већ историја.

 

 

 

 

 

rs.sputniknews

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име