Неки верују да дела у уметности не могу бити посвећена Христу осим оних створених у Цркви. Ја се не слажем са овим. Наравно, Црква је чувар Христовог учења и место Његовог живог присуства, али Црква не би требало да тражи да ,,приватизује“ Христа или да Га прогласи да је њено ,,власништво. “ Не би смели да поновимо грешке Католичке Цркве учињене у Средњем Веку. Представа Христова може инспирисати не само црквене људе, него и оне који су још увек далеко од ње. Не треба им забрањивати да размишљају, говоре и пишу о Христу, осим ако су усмерени према жељи да намерно искриве Хришћанство и вређају Цркву и вернике.
Ако је композиција светла, импресивна и привлачи пажњу слушалаца, ако побуђује саосећање са Јеванђељским догађајима или чак плач, ако изазива дубака осећања у њима, онда она заслужује велику похвалу. Можемо срести професионализам и музичку вештину и у радовима која не допиру до наших срца. Такође може се догодити да је композиција заснована на религиозној основи, а да се покаже да је секуларна у свом садржају и недостатку духа.
Пут хришћанске вере често почиње откривањем живог Христа, пре него препознавања црквених догматских истина. Хришћанство је религија фокусирана на живог Човека, историјску личност. Лик овог Човека призива изненада. Велика је вероватноћа да композиција Јеванђељског садржаја, иако написана од стране нецрквеног човека, буде надахнута дивљењем Христу. Многи могу започети свој пут ка Христу и Цркви кроз такве композиције, чак иако нису у потпуности ,,канонске“.
Conclusion
„Music and Faith in My Life and Vision“
Metropolitan Hilarion Alfeyev, archbishop of Volokolamsk and a permanent member of the Holy Synod of the Patriarchate of Moscow
Edward J. Pryzbyla University Center, Great Room

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име