Митрополит лимасолски Атанасије:

Христос је све створио и урадио за нас.

Ништа му није требало.

Није имао потребу да се роди, да се обреже, да се крсти, да страда, није му било потребно ништа од тога.

Све је учинио за човека.

Као што је Свети Пајсије одговорио на питање „Да ли је било потребе да Христос све ово претрпи?“, он је рекао: „Учинио је све да нас тргне, покрене. Да би показао колико нас воли, учинио је све. Шта год је требало да се уради, Он је то урадио. Није било нечега што је Он могао да уради, а да није урадио. Као што Јеванђеље каже „јер нам тако доликује да испунимо сву правду“. [Матеј 3:15] Бог је „испунио сву правду“.

Не постоји нешто што је Он могао да уради за нас, а да то није учинио.

Тако да се нико не може наћи да Му каже: „Ако би учинио још једну ствар, могао бих бити мало вернији.“ Или:  „Да си урадио нешто више за мене, могао бих да ти будем ближи.”

Све је урадио.

И ту ће бити суд о нама.

На Судњем дану, када будемо васкрсли и када будемо могли да видимо стварност каква она заиста јесте, видећемо да је Бог учинио све за нас, а ми смо учинили све да Га избегнемо, да Га се одрекнемо.

Модератор: На ово бих волео да пређемо, Старче.

Као што је рекао Свети Пајсије, разумем да је Христос дошао и учинио све; био је распет, бичеван, све остало. Не могу да разумем како можемо да будемо равнодушни на све то.

Да то није био Христос, него обичан човек, наша жена, наш отац и у целом свом животу учинили су нешто да нас покрену, да нам помогну, ми бисмо ценили њихов допринос. Како остајемо равнодушни према Христу?

Митрополит лимасолски Атанасије: На жалост, грех нас чини слепим и бесчулним. Ми немамо духовна чула. Наши „сензори“ су мртви.

Баш као човек без свести или неко ко је под анестезијом и посечеш му прст и он то схвати тек након што се пробуди.

На исти начин, грех нас обесмишљава и умртвљује.

Модератор: Разумем да је грех одговоран за ову равнодушност према Христу, али и за сваку другу равнодушност. Зато се грех именује као „смрт“. Смрт…

Старче, у реци Јордан, Христос је ушао у „нечисте воде греха“ да их очисти, али га је, на крају, сам грех убио Распећем. Иако, потпуно исцрпљен свиме кроз шта је прошао, на крају је имао моћ да васкрсне целу људску природу. Питање је и да завршимо њим: „Како ћемо ми, наизглед слаби људи, успети да осетимо у себи огромну моћ Васкрсења?“

Митрополит лимасолски Атанасије: Ако допустимо да се отворимо благодати Духа Светога и призовемо Христа као нашег Спаситеља и свим срцем кажемо: „Господе Исусе Христе, помози ми“ као што је цариник учинио.

Ту је наше спасење.

Благодат Светог Духа стиже покајнику и смиреном човеку.

Испуњење заповести Христових ће тада почети.

Живот унутар Цркве, унутар светих тајни ће почети и сами Господ ће радити на нашем спасењу у сарадњи са нашом слободном вољом.

Модератор: Хвала вам пуно, Старче.

Митрополит лимасолски Атанасије: Хвала и вама!

ИЗВОР: https://www.youtube.com/watch?v=TtDszddDbxc

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 22.08.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име