Можете да испуните све наложено, али да све то буде узалуд. Исто као што је фарисеј испунио сав закон, али није нашао милост у Бога, а цариник, који се није владао по закону, беше оправдан и Богу мио. Дакле, питање је како човек ходи пред Богом, с каквим умом стоји пред Богом и да ли постоји живи однос, који превазилази закон и све оно што је само споља.
Неки би могли да кажу: Ако желиш да живиш по Богу, треба да чиниш то и то. И непрестано слушамо нешто од чега ми се диже коса на глави, а посебно је упућено младима. Говоре им: Да би био црквен човек, Божији човек, добар човек, треба сваке недеље да идеш у цркву, да се не понашаш недолично, да не чиниш то и то, да се причестиш 3-4 пута годишње, и да се исто толико пута годишње и исповедиш. И, ето, тиме се све завршава.
Међутим то није у реду. То је потпуно погрешно. Ми треба да откријемо везу нашег бића са Богом, живу везу, онако као што волите другог човека, без схема и унапред смишљених форми и рецепата. Као што је ваш однос са другим човеком жив, такав треба да буде и однос са Богом. Једино тако ћете моћи да схватите пуноћу о којој се говори у Јеванђељу.
Митрополит Атанасије Лимасолски

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име