Често чујемо да је важно остати свој под било којим околностима. Али шта ово значи?

„Бити свој“ често звучи као манифестација поноса: „Прихвати ме таквог какав јесам!“ А обично „како јесте“ значи са свим гресима и недостацима против којих аутори оваквих тирада не сматрају ни потребним да се боре.

Али заиста, шта значи бити свој? На крају крајева, цијели људи су изузетно ретки, чешће видимо комбинацију различитих слика у једној особи. Људи на послу су једно, у друштву друго, а код куће треће. Да, и код куће, особа се манифестује на различите начине: са супружницима, децом, родитељима… И често су слике које особа показује у различитим ситуацијама веома различите. Можете чак рећи да то нису слике, већ маске које човек мења у зависности од средине и околности. Али шта се крије иза ових маски?

Обично сам човек не зна шта је заправо. На крају крајева, за многе људе, постојање ван друштва као да и не постоји. Човек не остаје сам са собом, а још више сам са Богом, па се стога не може доказати аутентичним. Његов прави идентитет је скривен од свих и од њега самог. Од свих осим Творца.

Шта смо ми стварни, само Бог зна, Он зна и какви треба да будемо по Његовом плану. Отелотворење овог Божијег плана је наш главни циљ – наследити Царство које нам је припремио Господ.

На крају крајева, сви ми носимо слику Творца у себи. Али наш задатак је да постанемо Његово подобије.

Тако, објашњавајући библијску фразу „И створи Бог човека по свом лику, по лику Божијем створи га“ (Постање 1:27), Св. Григорије Ниски каже: „… Зашто се не каже: „И створи Бог човека по лику Божијем и по подобију његовом?“ . Разлог је у томе што „по лику” имамо стварањем, а „по подобију” стичемо својом вољом. Бити по обличју Божијем својствено нам је од нашег првог стварања, али да постанемо по обличју Божијем зависи од наше воље.

То је цијела суштина хришћанског живота – спојити слику и подобије. Тако да се споје слика и подобије, слика и њено оличење.

Дакле, да хришћанин буде сам значи да се повинује Створитељевом плану за себе. Испуни лик Божији у себи, поставши Његово подобије. То се постиже само испуњавањем заповести, љубављу према Богу и ближњима. И све маске треба оставити.

(Извор: pravlife.org)

 

Етос

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име