1. Колосеум је изграђен између 72. и 80. године под владавином цара Веспазијана, у срцу старог Рима.

2. Направљен од камена и бетона, овај величанствени споменик је изграђен снагом десетина хиљада робова.

3. Колосеум је највећи амфитеар на свету. Овалног је облика, дугачак 189 метара, широк 156 метара и 50 метара висок.

4. Ова импозантна грађевина има 80 улаза и може да прими у просеку 50.000 посетилаца. Некада су посетиоци долазили да гледају спортске догађаје и игре, који су укључивали борбе гладијатора и лов животиња.

5. Скоро две трећине колосеума је оштећено током времена, углавном као последица вандализма, земљотреса и пожара.

6. Испод Колосеума су смештене бројне собе и подземни пролази. Ту су били смештени гладијатори и животиње, чекајући свој судбински тренутак у арени. Такође, у арени је постојало још 36 подних врата за специјалне ефекте.

7. Како би заштитили посетиоце од врелог сунца и топлоти, Римљани су се досетили веларијума – надстрешнице која је могла да се навуче изнад свих седишта у арени и да обезбеди хладовину.

8. Прве игре у арени су биле одржане 80. године, под владавином цара Тита (Веспазијановог сина) и трајале су 100 дана. Игре су настављене да се одржавају и у наредним вековима. Игре гладијатора су се одржавале све до V века, а лов на животиње до VI века.

9. Догађаји у Колосеуму су били прилично брутални, а у појединим играма, које су организовали цареви, убијено је око 10.000 животиња у једном дану.

10. Мермерна фасада и неки унутрашњи делови Колосеума су коришћени за изградњу базилике Светог Петра, као и дворца Барберини. Колосеум је једно време био веома занемарен и користио се као извор грађевинског материјала. Тако је било све до XVIII века. Оно што видимо данас представља само трећину оригиналне грађевине.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име