Министарство спољних послова Црне Горе у одговору портпаролки руског ресора за спољне послове, Марији Захаровој, навело да је нејасно како би Закон о слободи вероисповести могао да утиче на “глобално јединство православног света”.

“Закон о слободи вероисповести, део је сваког унутрашњег правног поретка и ексклузивно право националног законодавства сваке независне и слободне државе”, наводи се у реаговању црногорског Mинистарства спољних послова на изјаву Захарове да „ако црногорско руководство жели да нађе оне који се мешају у њена унутрашња питања, онда је потребно да окрену главу за 180 степени и да погледају на сасвим другу страну“.

Захарова је указала да доношење Закона о слободи вероисповести у Црној Гори има „деструктивни утицај на јединство православног света“.

У саопштењу црногорског Министарства се наводи да иако у овој области не постоје, како кажу, тврди и јасно кодификовани међународни стандарди, Црна Гора је, без обавезе да то учини, и овај Закон припремала, усагласила и усвојила уз помоћ и консултације са Венецијанском комисијом.

Дакле, истичу, уз сагласност најугледнијих европских и глобалних ауторитета када је реч о овим питањима, преноси Танјуг.

„Потпуно је стога необјашњиво и крајње неуверљиво како би усвајање једног закона, идентичног или врло сличног са било којим законом овог типа у било којој секуларној демократској држави, уз то донесеног на поменути начин, у једној малој држави на Западном Балкану, могло имати “светски значај, одјек и утицај на глобално јединство православног света“, како се то тврди у изјави портпаролке руског МИД-а“, наводи се у саопштењу црногорског Министарства.

За црногорско Министарство је, кажу, још мање јасно како је могуће да овакве и сличне изјаве, у периоду пре и након усвајања закона, нису мешање у унутрашња питања Црне Горе.

“Глава Црне Горе заиста је окренута за 180 степени, али ка вредностима европске и евроатлантске заједнице и то је, вероватно, суштински разлог неразумевања”, наводи се у реаговању Министарства спољних послова на изјаву Захарове.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име