Једна од првих урбаних књига у овом региону је по многима Ca. Blues од Милана Оклопдзића.

Замислите човека, који из социјалистичког система Југославије оствари амерички сан. Уђе у високо друштво Америке, дружи се са Сем Шепардом, Ферлингетијем, слуша говоре Алена Гинсберга, предаје на америчком универзитету, његове драме по којима се изводе представе у високом друштву се помно прате, присуствује журкама познатих људи.

Све то је описано у књизи Милана Оклопжића Ca. Blues. Да, и више од тога. Буквално. Дружење и љубав са девојкама из високог америчког друштва, остављање истих, налажење нових, друштво андерграунд људи и за већински конзервативну Америку. Све ово се одвија 1976.године. Да, баш тако. Ово је искусио наш Београђанин Милан Оклопжић или Мика Оклоп. Јер, написано у роману, прво је искусио сам. А, све то је описао у свом култом роману Ca. Blues. Замислите филмове попут “Злог поручника“ са Харви Kајтелом из 1992.године, “Петперачких прича“, Kвентина Тарантина. Слично можете наћи и овде, само још раније. Да, и разговор са Лоренсом Ферлингетијом, сусрет са мотоциклистима “Анђели пакла“. Роман, испуњен дрогом, сексом, свом спољашњом слободом, које је у то време социјалистичка омладина само сањала.Kад се појавио те 1981.године роман је био револуционаран. Већ се омладина у Југославији увелико ослобађала стега комунизма, нови талас је био на врхунцу. Зато није ни чудо што је Ca. Blues достигао тираж од невероватних сто десет хиљада примерака.

Ca. Blues је отворио простор многим урбаним писцима. Роман написан под утицајем битничке књижевности, исту је пренео и на наше просторе. Ослобођење људског духа, бар спољашњих окова, ова књига је направила прекретницу. Мика Оклоп се у књизи скроз интегрисао у америчко друштво. И, то ни мање ни више него у његовом андерграунд врху. Међутим у Југославији, књига има проблем да нађе издаваче. Слично као Бароузов “Голи ручак“, Гинсбегов“Урлик“, педесетих година, тако сада и ова књига доживљава одређени вид цензуре. Ипак, бива одштампана и доживљава велики успех.

Након овог романа Милан Оклопџић је написао још неколико књига. Сели се 1992.године са породицом у Америку,Kалифорнију.Бива разочаран ратном ситуацијом у Југославији и системом вредности који рат носи. Постао је члан америчког Пен-а. Пише запажене позоришне драме, које привлаче пажњу.

Умро је 1.Јула 2007.године у педесетдеветој години живота.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име