Често се људи поводе за спољашњошћу, за лијепо одјевеним, богатим људима са разним титулама. Рефлексно у најбољем случају не обраћају пажњу на просте и сиромашне, а у великом броју случајева они су и предмет исмијавања злонамјерних гордељиваца. Слично се десило и Светом Александру епископу Kоманском.
Свети Александар је живио у трећем вијеку. Био је знаменити и угледни грчки филозоф, али прочитавши Свето Писмо, одбаци сву световну мудрост и окрену се крајњој простоти.

Напусти свој град и насели се у граду Kоману и постаде угљар..Kао угљар био је увијек прљав и исцијепан. Често су дјеца за њим трчала и подсмијевала му се, а, ни старији нијесу били бољи. Тако се једном десило да кад умре епископ града Kомане, хришћани се никако не могаху договорити око избора новог. Тако и позваше Светог Григорија Неокесаријског Чудотворца. Неко током расправе пошто се не могаху договорити око избора новог епископа, јер становници превише гледаху на спољашњост, подругљиво предложи Александра Угљара. Свети Григорије сматраше да се име тога човјека није споменуло без Божијег Промисла, па нареди да га доведу. Kада га доведоше бијаше сав гарав и поцијепан, што изазва громогласан смијех. Свети Григорије га одведе на страну и закле да каже истину о себи. Он признаде да је био славан философ, али упознавањем са Светим Писмом одбаци свјетску мудрост и славу, настани се у Kоману и постаде прост угљар. Светитељ нареди те га опраше и поче га пред свима испитивати о Светом Писму. Он изазва огромно одушевљење својом ученошћу, тако да многи заборавише на његово пређашње занимање угљара. Потом га поставише за епископа града. Настрадао је током пожара, којег су изазвали римски незнабошци.

У данашњем времену побожни хришћани које лично познајем, дали су кћеркици име Александра по овом светитељу. Занимљивост је то што је дјевојчица као мала вољела страшно много да се маже гаром, тако да су и неки рођаци помислили да није у питању нека враџбина. На то су су њени побожни родитељи само осмјехнули знајући прави разлог, да иза свега стоји онај по коме је добила име, Светом Александру Угљару.

Свети Александре Угљаре, моли Бога за нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име