Неке од мистерија Исусовог рођења су и мудраци са истока.Ко су они? Оно што знамо о њима да су се звали Балтазар, Мелхиор и Каспар.Пратили су мистериозну Витлејемску звијезду репатицу.
Многи данашњи астролози оправдање за своје активности правдају са њима. Као, ето и они су предвидјели Исусово рођење, јеванђеље их је прихватило као позитивне ликове. Постоје разна тумачења о овоме. По Светом Владики Николају Жичком, Бог је допустио незнабожачким мудрацима да својом паганском науком астрологијом дођу до Истине, али то је био јединствен случај. Такође се зна да су донијели даре новороређеном Месији, тамјан као Богу, злато као цару, смирну као човјеку.По Владики Николају, симболичан смисао ових дарова је у вриједностима које се налазе и код пагана, које је и њима Бог дао, а они сада приносе оно што имају Њему.У ова три мудраца спадају и арапски, индијски и кинески народи.Сви они су дошли у име ова три човјека да се поклоне Спаситељу свијета.Реликвије три мудраца су се после њихове смри налазиле у Цариграду, гдје их је пронашла Света Јелена, потом су премјештене у Милано, а онда у Келн у Њемачкој, у чувеној Келнској катедрали гдје се и данас налазе.Њихове дарове Пресвета Богородица је чувала до свог Успења.Потом их је цар Аркадије крајем четвртог вијека пренио из Јерусалима у Цариград и налазиле су се у цркви Свете Мудрости, а након пада Цариграда под Османску власт су пренијете у манастир Светог Павла на Светој Гори.
Зимско сазвежђе Орион, тј.три звијезде у истој равни, које долазе од истока, у сусједној Хрватској се називају Три краља, како они називају мудраце са истока.
Мудраци са истока су симбол наде људи који су се налазили у дубокој тами паганства и незнабоштва.Они су доказ да човјек може заиста вјером доћи до Христа, ма колико културално и географски био удаљен од Њега.Такође су доказ онога јеванђељског принципа “да ће први бити посљедњи, а посљедњи први“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име