У животу се понекад дешавају необични случајеви. Тако се десило и једном турском паши, који је постао православни светитељ. Ово је прича о њему.

Средином деветнаестог века водили су се ратови између Русије и Турске на Kриму,  руски заробљеници су били пре смрти у турском ропству сурово мучени. Паша, који је командовао у овом рату, подржавао је ова мучења, али се чудио ведром духу руских војних затвореника у таквим околностима. Посматрајући их, знао је да их упита, одакле им такво расположење у пакленим условима, где их једино чека смрт? Они би му одговарали да разлог лежи у њиховој вери у Васкрслог Христа, који је победио смрт.

Након овога, паша се усрдно старао да што више дозна о православној вери. Овај човек се звао Јусуф. Приликом изучавања православља, толико му се срце загрејало за њега, да се у тајности крстио и добио име Никола. Али Турци дознаше некако за његову промену вере, стадоше га љуто мучити, толико да се онесвестивши помислили да је умро. Потом га бацише неге, да га пси растргну. Промислом Божијим није умро, иако је био врло израњаван. Лутао је по Русији. Тако је и завршио у Оптини пустињи, која је у то време била чувена по својим прозорљивим монасима. Једном затекавши се у њој, било му је врло лоше, да је мислио да ће умрети. Желео је да се исповеди и причести, али није могао пошто није знао руски језик. Тражио је некога монаха , који је знао француски. Погодило се да је добро знао овај језик Старац Варсануфије Оптински. Испричавши му читав свој живот Никола, а некадашњи Јусуф се ипак опоравио и није умро. Био је толико богоугодан да је чуо ангелско појање, имао небеска виђење попут апостола Павла, упитао је Старца Варсануфија, да ли и он има слична искуства? Чувени прозорљиви Старац није имао. После неког времена Никола(Јусуф) се упокојио. Након његове смрти открили су да му је тело невероватно било израњавано од некадашњег мучења за веру. Тек тада се заиста открила дубина жртве и подвига овога светитеља Божијег.

Промисао Божији је заиста недокучив. “Има првих, који ће бити последњи, а, има последњих, који ће бити први“.

Свети Никола(Јусуфе), моли Бога за нас…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име