Пошто се у задње време о Украјини много говори због сукоба са братском Русијом, што је огромна трагедија, можда није лоше да се мало позабавимо духовном историјом ове државе, као и подвижницима и светитељима, који су потицали из ње, подвизавали се, или имали неке друге везе са Украјином.

Украјина је земља монаха, сматра се да у њој живи њих око двадесет хиљада. Што је мало парадоксално имајући у виду социјалистичко наслеђе, па и антиправославно ,које је резултирало унијатским црквом, као и у време постсоцијализма са великом духовном  Кризом изазваном стварањем чак неколико расколничких парацрквених група. Може се рећи да је сукоб Русије и Украјине духовни сукоб, који потиче из далеке прошлости. Украјина је држава са највећим бројем припадника грко-католичке или унијатске цркве. Споља ове цркве изгледају идентично или скоро исто као православне са византијским обрадом, али су склопивши унију са Римом, дошле у сукоб са Православном Црквом, што се све одразило и на националном и политичком плану. Тако да актуелни сукоб има итекако историјску основу. Гркокатолици претежно живе у западној Украјини, највише у граду Лавову. Доласком нациста у Украјину, одређен број људи предвођених Степаном Бадером, постаје њихов савезник, што све доводи до јачања екстремног украјинског национализма, које се рефлектовало и у област цркве.

Kомунизам је ову историјску диобу продубио, познати су уопште прогони цркве у СССР, а све је добило нови епилог стицањем независности Украјине, транзицијом, сиромаштвом, као и страним утицајем. Народ у свеопштој збуњености, долази и у духовну кризу. Бар, један добар део народа. Долази до раскола, оснивају се три-четири расколничке групе. Украјински националисти не желе општење са Црквом у Украјини, која се налази у саставу Московске Патријаршије. Једна од расколничких цркава има нејасан статус, пошто јој је аутокефалију признао цариградски патријарх Вартоломеј, као и део православних цркава, али не и Руска Православна Црква. Такође то није урадила ни Српска Православна Црква.

Но, да се вратимо на другу страну приче. Украјина има изузетно богату духовну традицију. На њеној територији се налазе бројни значајни историјски манастири. Многи светитељи потичу из ове државе или су се школовали и подвизавали у њој. Неки од најпознатијих манастира у Украјини су Kијево-печерска лавра, која представља четврти удео Мајке Божије на земљи и Почајевска лавра. У овим манастирима подвизавао се током историје велики број монаха.Kијево-печерска лавра је основана у једанаестом веку. Специфична је по томе, што су се подвижници подвизавали у врло уским мрачним келијама, остајући у њима често читав живот, мало или нимало их напуштајући, и у њима су на крају били и сахрањени. Тако у овом манастиру почивају Свете мошти огромног броја светитеља, њих преко сто четрдесет, што је јединствено у свету. Неки од најпознатих светитеља из Kијево-Печерске лавра су свети Антоније Печерски, свети Исакије, свети Марко Гробар, а у Почајевској лаври познати су свети Јов и Амфилохије Почајевски. Једна од значајних духовних фигура у историји Украјине је и Петар Могила, који је често критикован због својих необичних теолошких пракси, али ипак је био врло цењен од светог Јована Шангајског.

И дан данас Украјина има велике духовнике почев од самог митрополита Онуфрија и других. Надамо се да ће се тренутни сукоб што прије завршити на миран начин, а са њим и духовни сукоб, који је претходио првом.
Мир за Украјину и Русију…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име