Kад причамо о гордости, говоримо о сјечиву са више оштрица. Гдје год да се ухвати увијек може бити присутна. Чак што више човјек духовно више напредује, посебно у спољашњем виду, гордост је опаснија и подмуклија. Тако можемо издвојити неколико типова ове опасне страсти, извора свих осталих, која је и самог Луцифера и његове ангеле збацила са неба.

Први тип је проста, физичка гордост. То је врло изражено осјећање супериорности уколико особа посједује неку материјалну ствар, новац или физичку љепоту. Овај тип гордости попут и сваког осталог има своје степене. Уколико дође до повећања скале ова гордост најчешће онога који је посједује води у стање гдје другим људима изгледа смијешан, глуп, али ријетко кад доводи до озбиљнијих последица попут лудила, месијанских идеја и слично. Мада може довести до губитка материјалног добра које је узроковало гордост. При томе треба напоменути да то објективно и не мора бити неко велико добро, може се човјек гордити и неком јефтином ствари уколико је посједује, а и може имати погрешну представу своје физичке љепоте, тј. да уопште није лијеп или згодан, иако је он убијеђен да јесте.

Други тип гордости је интелектуална гордост. Најчешће је посједују људи који имају неку интелектуалну вјештину или знање, рецимо факултетски образовани људи, умјетници, научници. Овај тип гордости је опаснији. Особа се карактерише извјесним начином изражавања нетипичним за средину гдје живи, гестукалацијом, покретима тијела, подизањем обрва, подсмјешљивим односом према људима, које сматра мање образованим и вриједним. Све вјештине особе обузете овим типом гордости могу бити и преувеличане од стране исте. Тако се неко може гордити и најобичнијом вјештином. Често се за овај тип гордости надовезује и претходни, тј. материјални. Одлика и једног и другог је спољашњост, при чему су ближи сујети.

Трећи тип гордости је духовна гордост. Kарактеристична је за људе, који живе неким типом духовног или моралног живота. Иако је и она на неки начин спољашња, ипак је затворенија од претходне двије. Самим тим што човјек духовно више напредује, пад је опаснији. Мада, то напредовање може бити и илузорно или прелестно. Врло често доводи до лудила. Јако се тешко лијечи, нарочито ако је особа стекла духовна знања из области окултних пракси.

И овај тип гордости може бити повезан са претходна два, да једна иста особа посједује сва три типа гордости. Најбољи примјер су припадници тајних друштава.
Ако неко мисли да није горд, то је најбољи доказ да јесте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име