Интерју преузет са Јутјуб канала продуцентске куће „МегаКомФилм“

 

МегаКом:  Прво бих волео да причамо о филму „Божји човек“…

 

Мики Рурк: Да.

 

МегаКом: Шта је то у вези Јелене што ти је било пријатно када си радио овај филм?

 

Мики Рурк: Ја сам прилично инстиктивна особа. Могу да прочитам људе добро и када сам чуо за овај пројекат, помислио сам:“Па, добро, радио сам религијске филмове и раније са Лилијаном Кавани, која је одлична редитељка. Нажалост, филм је због теме приказан само у Италији, али то није важно. Имам афинитете према причама о свецима. Оно што сам чуо о Јелени било је јако добро, али ја не просуђујем на основу тога. Када сам је упознао и погледао у очи и…она није говорила много, као ни ја, али смо се одмах разумели. Ја сам знао шта она жели и она је знала шта ја желим. И дала ми је то.

 

МегаКом: Видела Вас је у претходном филму и била је инспирисана да Вас уведе. Дакле, филм је сада оборио многе рекорде на благајнама на европском тржишту. Чак га и млади људи гледају и то више пута.

 

Мики Рурк: То ме изненађује.

 

МегаКом: Гледао сам га претходних неколико дана и веома је мотивишући.

 

Мики Рурк: Мислим да 10 људи није гледало „Франческо“.

 

МегаКом: Овом филму иде јако добро. Шта мислите о потреби за филмом заснованом на вери, који доноси љубав, опроштај и сличне теме?

 

Мики Рурк: Сматрам да, и бићу искрен са Вама, да би требало да поставите то питање Мелу Гибсону, мислим да он може одговорити на то питање много боље него ја јер не желим да генерализујем. Земља је сада јако подељена, толико је беса и мржње, чисте мржње, због Трампа. Знате, спремам се да купим кућу у Њујорку, али постоји велика страна мене која не зна да ли ми се више уопште свиђа ова земља.

 

МегаКом: Да ли уопште мислите да људи траже филмове који су више о оваквим стварима, а мање о мржњи?

 

Мики Рурк: Не, мислим да траже филмове који више представљају тај „бег од живота“ као што је, на пример, „Паклене улице“ где могу само да се сместе, гледају и не размишљају о томе шта се дешава у свету. Пожари горе на све стране, глобално загревање, одређени део дивљих животиња изумире, проблеми са прашумама, поларни медведи немају довољно леда на Аљасци, расте ниво воде, толико тога се дешава и то је оно што треба да буде битно, а не филм. Можда нека врста филма која ће инспирисати млађе генерације, јер су ове садашње већ направиле довољно проблема, да направе од овог света боље и здравије место за живот.

 

МегаКом: Шта кажете на морални аспект филма, морална поука коју, као католик, покушавате да пренесете?

 

Мики Рурк: Нисам размишљао о филму на тај начин, уопште, јер имам довољно велики терет са својом моралношћу, Димином, ког много волим, или мојим животињама. Не могу да генерализујем моралност већине, јер не могу ни на шта да утичем, да поправим.

 

МегаКом: Дакле, као римокатолик, радили сте на филму о грчкој православној цркви. Да ли сте нешто времена провели изучавајући разлике међу њима?

 

Мики Рурк: Нема ту разлике, све и да сам играо особу која је Јевреј, верник или да сам играо муслимана. За мене, барем, постоји само један Бог, један рај, како год да желите да га назовете и сви ми верујемо у једну ширу слику, у суштини у исту ствар, они који верују.

 

МегаКом: Још само пар питања од мене. Шта Вас је мотивисало да учествујете у филму?

 

Мики Рурк: Када сам чуо да је у питању Јелена и чињеница да ми се улога чинила као изазов.

 

МегаКом: Да ли је Ваша вера била део приче?

 

Мики Рурк: Јесте, моја веза са Светим апостолом Јудом. Ја, знате, верујем у чуда и верујем да постоје одређени одабрани људи који имају посебну везу са Богом. Знам да сам у два наврата, када сам баш био у лошем стању, суицидном стању, отишао у светилиште Госпе Лурдске и чекао сам у реду четири сата као и сви остали и отишао сам два пута, и видео и инвалидска колица и штаке и све те ствари које висе са те жице стотинама година и знам да сваки пут када сам тамо отишао, моје молитве су биле услишене. Требало је пар недеља, али биле су услишене. Тако да, за мене је вредело и стварно је лудо кад одете тамо, хиљаде људи који тамо долазе због сопствених разлога, долазе да траже помоћ или чудо.

 

МегаКом: Шта Вас повезује са Архангелом Михајлом?

 

Мики Рурк: Архангел Михаил. Рекао бих да је то што је он ратник светац. Тек што сам био научио молитву да се држим подаље од ђавољег мириса и моли се Бог тако што се обећава веровање у Светог Архангела Михајла. Да ме Бог благослови, да превазиђем какви год да су демони у мени или око мене. Он је светац ком се молим сваку ноћ.

 

МегаКом: Да ли Вам то помаже?

 

Мики Рурк: Помаже ми, да. Отприлике неких пет молитви изговарам свако вече и увек ме погоди нешто ново, да морам да научим и ту нову. Такође, молитва помоћу бројаница „Росару“ ми много помаже и у просеку је изговарам три пута дневно. Много људи не би никад помислило да Мики Рурк изговара „Росару“ три пута дневно. Али, можда сам баш због тог још увек овде.

 

МегаКом: Последње питање…

 

Мики Рурк: Даћу Вам један пример. Мој свештеник, отац Питер, звао се Питер Колапиетро, рекао ми је једном: „Не можеш доћи у цркву или не можеш причати са Богом само када је зграда у пламену. Мораш имати везу са Богом пре него што је зграда у пламену.“ Тако да, то сумира све.

 

МегаКом: Последње питање од мене. Када размишљате о улози паралисаног човека и све конфликте са којима се срећете, и онда се чудо деси. Шта мислите да тада ради тај човек? Да ли живи другачији живот?

 

Мики Рурк: Мислим да коначно хода и иде кући да види своје вољене и да ће они бити веома срећни да га виде да хода. Нема ћупа са златом. Ћуп са златом представља то да он коначно може да устане из кревета и хода. Тако да, то је чудо.

 

МегаКом: Мислите ли да се таква чуда дешавају сваког дана, а да их ми једноставно не примећујемо?

 

Мики Рурк: Књига коју тренутно читам се зове „Чуда се дешавају“, и ја верујем у чуда. Верујем да је чудо што је мој брат успео да живи 30 годиа дуже него што су мислили. Мислим да је чудо да ја нисам провео цео живот у затвору. Током живота срећете неколицину добрих људи који те исправе. После онога што ми се  дешавало кад сам био мали, имао сам среће да се нисам претворио у монструма.

 

МегаКом: Фантастично. Имате ли још нешто да додате?

 

Мики Рурк: Да. Желим вам леп дан. (смех)

 

МегаКом: Хвала Вам много. Било је сјајно.

 

 

 

Транскрипт – Давор Сантрач

Са одобрењем MegaComFilm

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име