Метеори се налазе се у централној Грчкој и представљају један од најзначајнијих комплекса православних манастира.

Kомплекс манастира Метеори, право је чудо архитектуре. У преводу са грчког Метеора значи „лебдеће камење“, а манастири смештени на стенама-стубовима које су већ саме по себи право чудо природе, управо и одају такав утисак – као да лебде.

Манастири на стенама осликавају баш оно што су монаси средњег века, који су цркве и изградили, и тражили – мир и „савршену тишину“.

Манастири су грађени од четрнаестог до седамнаестог века и до краја тог раздобља било их је укупно 26, од којих је до данас сачувано свега шест. Група манастира Метеора играла је веома значајне улоге кроз различите периоде грчке историје, чувајући грчки језик и културу.

Од шест сачуваних манастира, два су мушка, а три женска, а групу манастира чине: манастир Светог Стефана (Агиос Стефанос), манастир Свете Тројице (Агиа Триада), манастир Велики Метеори, Варлам и манастир Русану.

Манастир Велики Метеор или Преображењски манастир главни је и највећи манастир из групе манастира који припадају комплексу Метеори и налази се у близини града Kаламбаке. Изграђен је у атонитском стилу у облику крста, са дванаестостраном куполом и конхама.

Манастир Варлам други је највећи манастир у комплексу Метеора. Изграђен је 1541. а осликан 1548. године. Црква је посвећена Свим Светима, и изграђена је такође у атонском стилу уписаног крста са куполом.

Манастир Светог Николе Анапауског, саграђен у шеснаестом веку, има малу цркву коју је 1527. године осликао познати критски сликар Теофан Kрићанин.

Манастир Светог Стефана једини се не налази на литици, него на равници, што га је и учинило доступним за гранатирање током Другог Светског рата. Међутим, неколико година по завршетку рата, монахиње су га преуредиле и данас је он женски манастир.

Манастир Русану или манастир Свете Варваре смештен је нешто ниже у односу на друге манастире Метеора. До њега се долази преко моста који је првобитно био изграђен од дрвета, а тек касније и од чвршћих материјала. У манастиру Русану монахиње чувају мошти светитељке Варваре, веома значајне у средњевековној историји.

Манастир на самом врху стене је манастир Свете Тројице изграђен 1457. године. Због свог положаја представља најкарактеристичнију слику Метеора – величанстевена стена са манастиром на врху, а у позадини долина реке Пиниос са лебдећим врховима планинског ланца Пиндос и његовим густим шумама и стрмим падинама.

Метеори су на листи светске културне баштине и под заштитом UNESCO.

 

 

Неционална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име