Мајкл Милер из Дрездена већ две године одлази на Kосово, а сад први пут као православац. Да је овај Немац променио веру и име сведочи његово крштење у сремском селу Шашинци, а према његовим речима, учинио је то када је током обиласка српских светиња осетио као да га је нека необична духовна сила дотакла.

Из жеље да сазна праву истину о животу Срба на Kосову и Метохији, Мајкл Милер (34) из Дрездена, пре две године први пут се упутио на југ Србије. Овај млади Немац који до тада није имао контакт са Србијом, после обиласка српских енклава, заволео је народ, историју и културу Срба, па решио да пређе у православље.

За разлику од прошлих, ове године, Мајк је стигао на Kосмет као Герман, са новим црквеним крштеним именом. На свом путовању ка Kосову и Метохији, Мајкл је прво решио да посети пријатеље у Сремској Митровици. У град на Сави стигао је, као и обично, колима пуних пакета помоћи за Србе у енклавама јужно од Ибра. Међутим, пре него што је наставио пут даље, пожелео је да на југ оде као православац.

Тим поводом, у шашиначком Храму Силаска Светог Духа, њега је прошле суботе крстио јереј Миљан Лапчевић. За куму је узео Јовану Бојић Баљошевић, наставницу енглеског језика у Великој Хочи, која је посебно за ову прилику допутовала у Шашинце, код Сремске Митровице. А ново име добио је по Светом Герману Аљаском који се сматра апостолом православља у Америци и на Западу.


Мајкл Милер

„На Kосово и Метохију, први пут сам стигао у октобру 2014. као део хуманитарне мисије Европског фронта солидарности са Kосовом (ЕФСK). Време смо проводили у енклавама, у српским породицама и школама које смо помогли. Током боравка на KиМ обишли смо Грачаницу, Зочиште, Високе Дечане. Нас 33 атеиста-туриста упознало се са духовном баштином српског народа. Док су нас монаси спроводили кроз храмове, трудећи се да нам објасне и више од онога што нас је могло у том моменту занимати, осетио сам неку промену у себи, као да ме је нека необична духовна сила коју ни сада не могу да објасним, дотакла. Време које смо провели на Kосову искористио сам да ухватим добре везе са људима у енклавама. Нарочито ми је драга постала сада већ кума Јована, са којом сам поделио и своје прве утиске о насталој „промени“, прича овај Немац, сада православац.

Сваки пут по повратку у Дрезден, Мајкл се још више залагао за ширење немачког огранка ЕФСK. Паралелно са тим, покренуо је обимну акцију сакупљања ствари потребних школи у Ораховцу и породици Шапић коју чине самохрана мајка Валентина и њених четворо деце из села Бања на северу Kосова.

„Боравећи међу Србима, схватио сам нешто још важније, нешто што је тешко речима објаснити, што је људима у мом окружењу тешко да схвате, посебно онима који никада нису имали искуство слично моме. Сада, после свега што се десило, срамота ме је када помислим на свој претходни живот и чињеницу да сам се смејао религиозним људима“, сматра Мајкл Милер – Герман.

 

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име