До 16. октобра 1793. године кад је била погубљена, Марија Антоанета је трпела понижавања, била је описивана као неозбиљна, себична и неморална жена чији је раскошни стил живота повећао економску нестабилност.

Представљамо вам 5 највећих митова о Марији Антоанети:

1. Никад није рекла „Нека једу колаче“

Један од најпознатијих цитата у историји јесте управо овај, кад је Марија Антоанета наводно рекла Французима да ако немају хлеба, једу колаче. Али она то никад није рекла.

До времена кад је Марија Антоанета дошла на престо,Французи су ову реченицу приписивали страним краљицама француских краљева,каже Каролина Вебер, ауторка књиге Qуеен оф Фасхион: Wхат Марие Антоинетте Wоре то тхе Револутион.

Како је економска неједнакост раста у XVII и XVIII веку, лакше је било Французима патриотама да мисле да су краљице рођене у иностранству неосетљиве на њихове проблеме него француски краљеви.

2. Омаловажана жртва порнографских памфлета

Пре него што је постала краљица, појавили су се политички памфлети и књиге испирисане порнографијом које су кружили Француском, а приказивале су краљеве љубавнице. Без обзира на подсмех љубавницама, ови памфлети су исмевали и краљицу.

На памфлетима се инсинуирало да је Марија Антоанета спавала с многим мушкарцима и женама у суду, док је у стварности заправо постојао доказ да је имала само једног интимног парнера. Представљање краљице као жене која спава са својим девером, био је један од начина револуционара да покажу да је монархија корумпирана.

3. Није била залуђеник за ципеле

Версај је био веома прљаво место,испуњено животињама и њиховим изметом. Уместо да чисте своје ципеле, чланови краљевске породице и аристократе су бацали ципеле на сваких неколико дана.

У овакву културу је Марија Антоанета закорачила кад је дошла у Француску. Није је она створила, као што се често мисли. Најмање четири члана краљевске породице су трошили на обућу више од ње, укључујући и брата Луја XVI, Шарл X, који је наручивао 365 пари ципела сваке године.

Иако је сигурно имала више ципела од просечног становника Француске, Марија Антоанета није била залуђеник за ципеле, каже Веберова.

4. Креирала малу белу хаљину

„Парадоксално је, али за некога ко је постао познат по неозбиљности и посвећености луксузу, она је волела опуштенији начин облачења“, каже Веберова.

Заједно са својим кројачицама, Марија Антоанета је креирала једноставну малу белу хаљину, која је шокирала људе због своје опуштености и зато што кад ју је носила, није изгледала као краљица.

„Једна од иронија Француске револуције јесте што је ова мала бела хаљина постала класична униформа жене француских револуционара“, каже Веберова.

Исте жене које су мислиле да је Марија Антоанета ужасна по Француску волеле су малу белу хаљину због своје једноставности.

5. Марија Антоанета није била узрок Француске револуције

Томас Џеферсон је наводно изјавио да није било Марије Антоанете, не би било ни Француске револуције. Још једна у низу предрасуда. Као што је раније речено, она је усвојила,а не измислила раскошни стил живота у Версају. Поред тога, Француска је већ била у тешком стању пре него што је она дошла на престо.

Трезор је био празан док су они стигли на престо. И поред тога,краљ је одлучио да шаље француске трупе америчким колонијама да се боре против Британије што није била најпаметнија идеја. И док је било низа проблема који су допринели економским тешкоћама у Француској и револуцији, Марија Антоанета није била главни узрок, већ жртвени јарац.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име