Без обзира да ли постите из духовних или здравствених разлога важно је да га спроводите исправно и здравствено безбедно. Многима током оваквог начина исхране падне имунитет, дође до анемије, слабије концетрације и радне способности. Појединци се и угоје због превише хлеба, теста, кромпира, слаткиша

Пост треба, најбоље, посматрати као тестирање своје воље и вере, као жељу и намеру да се дисциплинујемо.

Ипак, такав режим исхране посебно уколико се пости строго по црквеним правилима, захтева коришћење витаминско минералних додатака исхрани како не би дошло до дефицита.

Са медицинског аспекта мала деца, труднице, породиље и људи који пију јаке лекове не би требало да посте, мада увек постоје правила која се у неким фазама могу прилагодити, а нутрициониста Ана Тодоровић наводи да постоје и многе здравствене користи од поста. Према њеном искуству, пост је одлична терапија у лечењу дијабетеса, срчаних обољења, малигнитета, разних метаболичких поремећаја. Може се посматрати и као мера превенције, а да би ефекат био такав, неопходно је добро планирање оброка.

„У току поста се препоручује унос житарица целог зрна. Најбољи су овас, хељда, просо, интегрални, јечам, спелта, киноа и амарант који обилују протеинима. Од њих се може правити први јутарњи оброк уз додатак меда, цимета, орашастих плодова, чак мало маслиновог или ланеног уља. Овакав оброк обилује свим неопходним нутријентима, даје енергију. Треба искључити бели хлеб, теста, кекс”, препоручује наша саговорница наводећи и да се калцијум најбоље може надокандити сусамом, сувим смоквама, леблебијом, пасуљом, поморанџама, бадемима, сардинама, туњевином, али и броколи, овсене пахуљице, тофу сир и сојино млеко су одличан избор.

Риба је врло значајна намирница у току поста због протеина, витамина Б12, цинка и полинезасићених масних киселина. Најбоље је куповати свежу рибу и маринирати је мешавином маслиновог уља, лимуна, белог лука и першуна и пећи је у фолији или ватросталној чинији без додатка масноће. Препоручују се скуша, пастрмка, ослић, лосос.

Поврће је за максималну здравствену добит поста најзначајнија група намирница. Посебан акценат ја на махунастом поврћу као што су пасуљ, боб, сочиво, буранија, грашак, леблебије, соја и печурке.

Воће је такође од великог значаја и траба да буде разноврсно како би се уносили што разноврснији витамини, антиокиданси и минерали. Не треба претеривати са сувим и орашастим воћем који имају високу енергетску вредност, као ни џемови, мармеладе, кандирнао воће.

„У току поста важан је и унос течности како не би дошло до дехидратације. Увек је најбољи избор вода, али и биљне мешавине чајева, свеже цеђени сокови од воћа и поврћа и биљна млека”, каже Тодоровић.

 

 

 

 

magazin.politika

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име