Jедан од најпосећенијих манастира на простору Србије Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет километара од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што самој светињи даје посебну лепоту. О празнику манастира, обнови донедавно запуштене грађевине, сведочењима о чудесним исцељењима за РТС говори игуман Тумана, aрхимандрит Димитрије Плећевић.

Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је у време пре Боја на Косову, као и многе задужбине Моравске Србије. У недељу, 21. августа, у манастиру Тумане обележиће празник Светог Зосима и Јакова.

Архимандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане истиче да последњих година манастир заузима важно место у нашој цркви, истичући да хиљаде људи походе манастир како би се помолили над моштима светаца. Близина светитеља благосиља људе и осећају се као у родитељском дому што црква и јесте, додаје Плећевић.

Пре само деценије манастир је био у рушевинама, а игуман Плећевић верује да је божја воља била да се манастир оживи и да се то морало десити. Од једног запуштеног имања створио се читав град када верници дођу на ходочашће, додаје Плећевић.

Једна од појава благосова су чудесна исцељења, а Плећевић навди да су многи верници сведочили о исцељењу од тешких болести, стерилитета и инавалидитета.

Тврди да је био сведок излечења једне слепе девојке која је из манстира изашла са повраћеним видом. Тражила је, каже, од родитеља да седне за волан аутомобила којим су дошли. Сусрети са таквим људима је већи од самих сведочења, наглашава Пећевић и додаје да долазе људи и других вера.

Каже да је у изградњи гради конак за смештај 120 људи и оквиру кога ће бити сале за предаавање. Половина радова је завршена, а очекује да ће све бити готово у првој трећини следеће године. Истиче да су средства прикупљена од прилога верника као и све што се може видети у манастирском комплексу.

Плећевић: Манастир косовског завета ван КиМ

Током празника манастира ту буде присутно и 25.000 људи. Игуман каже да будући да су свети Зосим и Јаков поштовани у народу, очекује да се  у недељу 21. августа, то понови.

Указује на то да верници почињу да пристижу дан пре празника а одлазе тек сутрадан увече.

За име манастира везано је неколико предања која помињу Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Kобиље, а имао је свој дворац у суседном селу Двориште.

Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Kада га је понео видару на лечење пустињак му рече: Ту мани тј. Нема лека – пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину, манастир у који положи Зосимове мошти.

Игуман Плећевић каже да када је дошао у у службу у Тумане да му је то све превише звучало као легенда, али да да како су дани одмицали, да се саживео са местом и предањем и верује да ту нечега било, иако је време причу уобличило.

Истиче да је Тумане и манастир косовског завета ван Косова и Метохије јер прича даље каже да су гласници кнеза Лазара дошли до Милоша када се на манастиру завршавао кров и рекли му да се мане тога и крене са њима јер их чека бој против Турака.

Плећевић каже да посетиоци манастира могу да виде мало имање са десет крава, рибњак са пастрмкама, кошнице са 300 пчела, воденицу са млином, испосницу Светог Зосима, на месту где га је устрелио Милош Обилић, а постоји и игралиште за децу.

„Ту је и гостопримница где гости могу да се окрепе. Манастри поред природе нуди толико да се у комплексу може провести цео дан“, заључује игуман Тумана, архимандрит Димитрије Плећевић.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име