Француски микробиолог и хемичар Луј Пастер, проналазач вакцине против беснила који се сматра једним од најистакнутијих оснивача медицинске микробиологије.

1.Луј Пастер је најпознатији по изуму пастеризације, која се користи у конзервирању напитака и хране и помаже смањењу микроорганизама који могу да изазову обољење. Пастеризација не утиче на квалитет и укус намирница, а данас је овај поступак распрострањен по читавом свету.

2. Његов рад је укључивао и пробој у поље хемије, а био је и професор хемије на Универзитету у Стразбуру. Први је открио асиметрију кристала на примеру винске киселине.

3. Пастер је 1848. године спознао концепт леворук и деснорук откривши да скоро сваки живи организам има молекуле у свом телу, који се ротирају у неком од ових праваца.

Наиме, он је раздвојио леви и десни кристални облик како би формирао две врсте кристала: у раствору је једна форма ротирала светлост на лево, а друга на десно.

4. Преживео је тежак мождани удар 1868. године с последицама парцијалне парализе, али га то није спречило да настави с истраживањима у наредним годинама.

5. Проучавао је имуни систем и вакцинацију кроз проучавање пилеће колере и осталих болести, а прва вакцина коју је открио била је управо против пилеће колере 1879. године.

6. Термин вакцинација сковао је управо Луј Пастер. Измислио је вакцину против беснила непосредно пре смрти 1895. године. Његова експериментална вакцина против беснила је испробана на дечаку кога је угризао бесни пас. Дечак који би иначе подлегао последицама уједа је преживео.

7.Луј Пастер је истраживао и открио вакцине против колере, дифтерије, куге, беснило, жуте грознице, туберкулозе и антракса.

8. Многи од Пастерових експеримената су подржавали герминативну теорију болести, која је доказала да су ови микрооргаизми заправо прави узрок многих болести. Раније се веровало да су болести спонтано генерисане, а током времена ова теорија је превазиђена захваљујући Пастеру и многим другим научницима.

9. Основао је Институт Пастер у Паризу 1887. године. Његови посмртни остаци леже у овој згради, а његова гробница је украшена описима свих његових достигнућа.

10. Никада се није руковао ни са ким, а изузетке није правио чак ни када су у питању чланови краљевске породице. Био је престрављен од потенцијалних болести које може да добије од људи с којима дође у контакт.

11. Био је почаствован француским одликовањем Легије части. Гранд Цроиx му је доделио ово признање за допринос науци.

12. „Наука не познаје земљу, зато што знање припада човечанству и то је бакља која осветљава цео свет“, један је од његових најпознатијих цитата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име