Племе Гурунг у Непалу вековима је скупљало мед са хималајских литица, али сада је њихов начин живота угрожен комерцијализацијом и обиласцима који посетиоцима нуде прилику да се ‘придруже лову на мед’.

Фотограф Ендрју Њуи провео је две недеље живећи са Гурунгима у централном Непалу, документујући ризике и вештине повезане са овом изумирућом традицијом.

Високо у непалским планинама, групе мушкараца ризикују своје животе како би убрали толико тражени дивљи мед из кошница на литицама. Припадници племена Гурунг из Непала су мајстори ловци на мед, ризикујући своје животе у скупљању саћа у подножју Хималаја, користећи ништа више од ручно рађених мердевина од ужета и дугих штапова познатих као танго.

Мање оклизнуће може значити пад стотинама стопа (десетине метара) и сигурну смрт за ловце, који су се пажљиво пењали стрмим и уским отворима на планини. Пре него што је почео да се пење на стрму литицу високо изнад реке Тама Коши, Непали је подсетио групу да се побрине да има довољно хране, воде и локалног алкохола.

Нагомилали су траву и балване на дну литице и запалили ватру да димом отерају пчеле из њихових кошница. Непал се попео уз мердевине направљене од бамбусовог ужета са оштрим бамбусовим штапом у једној руци и корпом у другој – штапом за одвајање кошница и корпом за њихово прикупљање.

Висећи у ваздуху, одсецао је комаде кошница и хватао их кошаром, а затим дао знак сараднику да конопац привезан за кош, пуним кошница из којих капље мед, спусти на земљу. Друга два члана тима припремила су се да очисте све пчеле и исцеде кошнице да извуку мед. Ловац на мед несигурно се држи мердевина од ужета док чека да дим који се диже да отера хиљаде бесних Апис Лабориоза, највећих медоносних пчела на свету, из њихових гнезда.

Упркос томе што се ради о тимском раду – до десетак људи је ангажовано да подрже ловца или „куичеа“ – влада тишина, притисак и прецизност. Већина гнезда медоносних пчела налази се на стрмим неприступачним литицама окренутим према југозападу како би се избегли предатори и ради веће изложености директној сунчевој светлости. Захваћен густим, опорим димом, ловац опрезно јури ка гнезду са бамбусовим штапом са српом или дрвеном плочом на једном крају, одсецајући откривено саће даље од литице. Користећи други штап да води корпу која виси поред њега, он хвата саће док пада пре него што се корпа спусти на земљу.

Једна од главних претњи традиционалном, одговорном лову на мед долази од растуће медицинске репутације хималајског меда, који се све више извози за употребу у јапанским, кинеским и корејским традиционалним лековима и за лечење инфекција и повреда. Пролећни „црвени“ мед је најтраженији, кошта више од 15 долара по килограму.

Овај захтев је резултирао померањем власништва над литицама са аутохтоних заједница на владу, омогућавајући им да установе права на бербу меда. Истовремено, оклевање млађе генерације да крене стопама својих старијих, због ризика који су укључени, ограничених прихода и селидбе у градове, такође доприноси смањењу броја традиционалних ловаца на мед.

Један од Гурунг мушкараца посматра са подножја литице како се секач поново поставља на мердевине од ужета 200 стопа изнад.

Прилив туриста који пешаче светски познатом стазом Анапурне подстакао је интересовање међу агенцијама за пешачење за организовање „инсценираних“ догађаја лова на мед у областима као што су Гхандрук, Мананг и Ламјунг. Они наплаћују од 250 до 1.500 долара за један догађај лова на мед, од чега се врло мало плаћа аутохтоним заједницама.

Ловци на мед су у искушењу због ове краткорочне финансијске користи да беру ван уобичајене сезоне са туристима који користе опрему за пењање да их прате, оштећујући лице литице и места за гнежђење.

Мед се дели међу сељанима и једна од првих употреба је за шољицу чаја од меда.

ИЗВОР: https://www.heavenlypathnews.com/post/how-nepal-s-cliff-honey-hunters-are-risking-their-lives

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 17.09.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име