Литија Цркве није само молитвена поворка, већ најава есхатолошког Царства у историји. Црква која се литургијом у Духу мистички и саборно поистовећује са Христом, у литији се Духом остварује као икона доласка Његовог Царства. Мистички смисао литије извире из будућности, из Христовог Другог доласка. Учествовати у литији значи сведочити Христов Други долазак и Његово васељенско зацарење.
Реч „мошт“ у црквенословенском језику значи – моћ. Тела светитеља називамо моштима-моћима, јер у њима дејствује моћ Божија, која успорава процесе разлагања телесне материје, чинећи тела очуваним у различитој мери, по степену сједињења сваког појединачног светитеља са благодатним енергијама Божијим. Мошти светих сведоче о будућем телесном васкрсењу свих људи, које ће наступити есхатолошким дејством Духа у материји.
Николај Велимировић је светитељ коме у читавом православљу нема равног у 20. веку. Монах, епископ, молитвеник, теолог, философ, песник, беседник, народни учитељ и мученик заточен у логору Дахау и протеран из Отаџбине. Његова дела „Речи о Свечовеку“, „Мисли о добру и злу“, „Молитве на језеру“, „Беседе под гором“, „Писма Касијани“, „Кроз тамнички прозор“, „Љубостињски стослов“ говоре о дубини његове душе и светлости његовог ума.
Четвртак, 25. мај, 19 часова, црква Христовог Вазнесења у Београду. За Христа, за Цркву, за владику Николаја, за Србију.
Владимир Потерјахин – Фејсбук

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име