Темпо технолошке промене је толико брз, њен утицај тако дубок, да ће људски живот бити неповратно промењен на добро или … на горе.

Вештачка интелигенција није ни близу начина на који постоје људи постојања, али је 99 одсто људских квалитета и способности једноставно сувишно за обављање већине савремених послова.

Да би вештачка интелигенција истиснула људе са тржишта рада, потребно је само да нас надмаши у специфичним способностима које захтева одређена професија. Историчар Јувал Ноа Харари нуди потресну прогнозу: баш као што је масовна индустријализација створила радничку класу, револуција вештачке интелигенције ће створити нову, „Нерадну класу“.

Како алгоритми гурају људе са тржишта рада, богатство и моћ би могли постати концентрисани у рукама мале елите која поседује свемоћне алгоритме, стварајући друштвену и политичку неједнакост без преседана.

Алтернативно, сами алгоритми могу постати власници.

Правна регулатива већ препознаје интерсубјективне ентитете као што су корпорације и државе као „правна лица“. Иако Тојота или Аргентина немају ни тело ни ум, они подлежу међународним законима, могу да поседују земљу и новац, могу да туже и да буду тужени на суду.

Ускоро бисмо могли да доделимо сличан статус алгоритмима.

Алгоритам би тада могао да поседује транспортно царство или фонд ризичног капитала без потребе да се повинује жељама било ког људског господара.

Пре него што одбаците ту идеју, запамтите да је већина наше планете већ легално у власништву нељудских интерсубјективних ентитета, наиме држава и корпорација. Заиста, пре 5000 година већи део Сумера био је у власништву имагинарних богова као што су Енки и Инана. Ако су такви „богови“ могли да поседују земљу и запошљавају људе, зашто не би и алгоритми?

У 19. веку индустријска револуција је створила огроман урбани пролетаријат, а социјализам се проширио јер ниједна друга вера није успела да одговори на невиђене потребе, наде и страхове ове нове, радничке класе. Либерализам је на крају победио социјализам само усвајањем најбољих делова социјалистичког програма.

У 21. веку могли бисмо бити сведоци стварања огромне нове Нерадничке класе: људи лишених било какве економске, политичке или чак уметничке вредности, који не доприносе просперитету, моћи и слави друштва. Ова „бескорисна класа“ неће бити само незапослена – биће незапошљива.

Дигитална идентификација (digital ID) је кључна за спречавање маса да се побуне против предложених реформи.

Идеја која стоји иза дигиталних идентитета је довољно једноставна.         

Сви подаци прикупљени од СВАКЕ онлајн интеракције коју остварите са приватним и јавним сектором иду у формирање вашег дигиталног идентитета. На тај начин, ваш дигитални идентитет постаје сума вашег онлајн друштвеног понашања, које може бити контролисано.

Са предложеним Интернетом Тела, не само да би било забележено свако ваше друштвено понашање, већ и све што сте радили приватно. Што се тиче експеримента социјалног инжењеринга, када људи знају да се сваки њихов покрет снима, они ће сами себе пратити и кориговати у складу са тим. Само сазнање да су посматрани ће натерати људе да промене своје понашање, а то чини посао технократама још лакшим.

Промовисање дигиталног идентитета у оквиру агенде „Великог Ресетовања“ ризикује да омогући ауторитарни систем социјалних кредита на глобалном нивоу. Када свеобухватно решење преувеличаног проблема прекорачи границе личне приватности и слободе, решење представља већу претњу за људе од проблема које предлаже да реши.

Као део своје агенде „Великог ресетовања“ за преобликовање глобалне економије, Светски економски форум (WEF) жели да сви на планети буду повезани дигиталним идентитетом.

„Овај дигитални идентитет одређује којим производима, услугама и информацијама можемо да приступимо – или, у обрнутом случају, шта нам није доступно“ — извештај СЕФ-а.

И док дигитални идентитети нуде велика обећања за побољшање егзистенције милиона људи, ауторитарне владе их такође могу користити за профилисање и контролу понашања грађана у оквиру система друштвених кредита.

Идеја која стоји иза дигиталних идентитета је већ појашњена и једноставна је. Сви подаци прикупљени из сваке онлајн интеракције коју остварите са приватним и јавним сектором иду у формирање вашег дигиталног идентитета. Ови подаци могу укључивати ваше личне:

– Историје претраге

– Интеракције на друштвеним медијима

– Онлајн профиле

– Локације уређаја

– Медицинску документацију

– Финансијске књиге

– Правне документе

– Све остало

Што се тиче личне погодности, поседовање дигиталног идентитета који све обједињује на једном месту може бити дар од Бога јер можете да користите свој дигитални идентитет за разноврсну робу и услуге где год да идете, а сви ваши подаци могу бити обезбеђени на дељеној бази података, блокчејну.

Али, као и код сваке технологије, поверење долази из знања како се користи и сазнања ко има највише користи од људи који је користе.

„Са неколико подешавања кода, блокчејн могу да покваре ауторитарци да би изградили системе поробљавања друштвеним кредитима“, недавно је упозорио Трент Липински у чланку за Coin Telegraph.

„Ако светске владе донесу законску регулативу технологија шифровања за сопствене сврхе и изокрену механизме консензуса у сопствене централизоване системе поробљавања, завршићемо са дигиталним валутама које се могу користити против човечанства“, додао је он.

Четврта индустријска револуција ће довести до фузије нашег физичког, нашег дигиталног и нашег биолошког идентитета“ — Клаус Шваб, СЕФ

Са друге стране, постоји много начина за примену ове технологије за добро човечанства. На пример, прошле недеље, СЕФ је истакао апликацију коју је развила ирска блокчејн компанија АИД:Тек (Tech), која помаже људима без званичних докумената да креирају личне правне идентитете.

Међутим, постоји велика разлика између идентитета и идентификације.

Пружање могућности идентификовања некоме ко није имао званичне документе са којима би почео било шта је једна ствар; потпуно је друга ствар када се концепт прошири на повезивање сваке особе на планети са дигиталним идентитетом који води евиденцију о сваком сегменту њиховог понашања.

Идентитет обухвата све оно што вас чини јединственим, а ваш идентитет је оно што Светски економски форум заиста занима.

Искочите ван дозвољеног, изађите из линије прописаног и свака интеракција на друштвеним медијима у којој учествујете, сваки пени којим тргујете и сваки потез који направите — могу бити употребљени против вас.

Према извештају Светског еконмоског форума из 2018. – „Наш идентитет је, буквално, оно што јесмо, а како дигиталне технологије Четврте индустријске револуције напредују, наш идентитет је све дигиталнији.“ У складу са тим, оснивач Светског економског форума Клаус Шваб је предвидео да ће Четврта индустријска револуција довести до „фузије нашег физичког, нашег дигиталног и нашег биолошког идентитета“.

 

www.heavenlypathnews.com

Превела редакција Чудо

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име