Национална популација најугроженије птице богатија за два гнездећа пара. Волонтери три године од марта до јула чували и надгледали гнезда

Овог пролећа национална популација најугроженије птице, орла крсташа, богатија је за чак два нова гнездећа пара. На крајњем северу Баната обитава последњи пар птица које красе националне симболе, а програм чувања гнезда, орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС), почели су у пролеће 2017. године.

Циљ је, како истичу у ДЗППС, да се спречи узнемиравање и угрожавање последњег пара крсташа у најосетљивијем периоду године, када подижу потомство. Од марта до јула орлове су надгледали и чували волонтери чији је боравак на терену претходне три године допринео успешном гнежђењу и излетању пет младунаца.

– Срећан сам и изузетно поносан што након дугих година стрепње и неизвесности данас можемо да саопштимо јавности да се орао крсташ враћа на небо Србије – каже Милан Ружић, извршни директор ДЗППС. – Ово је значајно достигнуће за нашу организацију и уопштено заштиту птица и природе Србије. Показали смо да уједињени стручњаци, многобројни грађани, државне институције, привреда и медији имају снагу у вољу да направе велике промене.

Три гнездећа пара орлова крсташа јесу успех, али орнитолози поручују да и даље има разлога за бригу. Губитак станишта и хране и даље прети орловима. Нови парови у многим деловима Војводине не могу да пронађу стара стабла на којима би направили своја велика гнезда. Пашњаци на којима живе текунице, омиљени плен крсташа, убрзано нестају услед преоравања. Стручњаке изузетно забрињавају учестали случајеви тровања дивљих птица и других животиња, а неки од њих овог пролећа догодили су се у непосредној близини станишта крсташа.

– Ове године поставили смо нове металне платформе за гнежђење орлова, наставили кошење зараслих пашњака, започели садњу дрвећа и обезбеђивање плена као додатне мере за опоравак популације крсташа – објашњава Мирјана Ранков, координаторка пројекта ПаннонЕаглеЛИФЕ у ДЗППС. – Апелујемо на грађане да буду савесни и пестициде у пољопривреди користе одговорно и према упутствима.
САТЕЛИТСКО ПРАЋЕЊЕ

ДЗППС планира да ове године први пут једног младунца орла крсташа обележи сателитским одашиљачем како би имали бољи увид у понашање младих крсташа по напуштању гнезда. Такав начин праћења пружа информације куда се птица креће, где лови, а уколико се предуго задржава на једном месту могуће је посетити га и проверити да ли је са птицом све у реду.

 

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име