Манастир Каона припада Епархији Шабачкој Српске православне цркве. Налази се у Посавотамнави, у општини Владимирци и настао је у 14. веку. А прва црква саграђена на овом месту датира из друге половине 11. века.
Према народном предању ова светиња задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића.
Предање каже да су две Милошеве сестре, Иконија и Вида, пратиле брата на Косово. Кад су стигле до „Равне ливаде“ (изнад садашње манастирске цркве), Иконија оде да донесе брату воде, и враћајући се, рече му: „О мој брате, што добра коња видех, још да је седло према њему“. (У народу се под добрим коњем подразумева место где би се могла црква саградити).
„Благо имамо, сестро“, одговори Милош, „па му начини седло, а кад се ја вратим са Косова, помоћи ћу ти и ја.“
Милош се није вратио. Иконија је саградила Каону, а Вида манастир у Видојевици.
Ова светиња је више пута порушена и обнављана.
Крајем 19. века, 1892 . године тачније је подигнута главна манастирска црква, која је касније порушена, а на њеним темељима је подигнута данашња црква, која је посвећена светом Архангелу Михаилу.
На брдашцету стоји капела која је посвећена Пресветој Богородици.
Дуборез на иконостату, улазним вратима, певницама, троновима и осталим деловима је дело сабрата манастира Каона, јеромонаха Доротеја.
За оне које желе да обаве крштења по ранохришћанском обичају, потпуним потапањем онога ко се крсти у води. Кршетње у Каони спада у ред занимљивости за овај манастир, узевши у обзир да у њему постоји посебан базен у облику крста, у коме се крштење обавља погружавањем.
Света вода Каонска је константне температуре 11 степени и сматра се врло лековитом, а посебно помаже код очних обољења.
Иконе и фреске из првобитне цркве нису сачуване. Данашње иконе и фреске које се могу видети су радили иконописци Драган Марунић и Никола Лубардић.
Поред језера је пећина-капела Рождества Христовог, подигнута у част обележавања прославе два миленијума од Христовог рођења.
Такође се тамо чувају делићи моштију Свете Петке.
Игуман манастира је отац Филимон.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

putevimapravoslavlja

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име