Aboridžini ili kako više vole da ih zovemo Kuriji, su najstarija grupa naroda koja se prema nađenim dokazima veruje da je nastanjivala našu planetu, sad ih je ostalo najviše u Australiji te ime “Aboridžini“ prvo povezujem sa australijskim domorodačkim stanovništvom i njihovim karakteristikama.

Aboridžini ili prvi, originalni (od latinske reči ab i origin što znači „od početka“) su narod koji je naseljava planetu mnogo pre svih drugih naroda i narodnosti te je njihova kultura koja se negde održala i do dana današnjeg – najstarija kultura na svetu.

Predpostavlja se da su Aboridžini do Australije stigli pre više od 50.000 godina iz Jugoistočne Azije prelazeći od ostrva do ostrva u svojim kanuima.

Za vreme kolonizacije i 18. veka brojali su i 300.000 populacije te su usledile bolesti iz Evrope, ubijanja, potiskivanja i slično pa njihov broj početkom 20. veka spada na svega 45.000. Sada su se oporavili i broje 760.000, većim delom stopljenih sa kolonijalcima u velikim gradovima.

Danas govore uglavnom australijiski-aboridžinski jezik i postoji još svega stotinjak jezika i dijalekta kojima govore male grupe ljudi. Po dolasku evropljana na ovim prostorima domaće stanovništvo je koristilo preko 250 jezika i isto toliko dijalekata.

Prvi Aboridžini živeli su tradicionalnim načinom života u polu – nomadskim plemenima u stalnoj potrazi za hranom. Bavili su se lovom, ribolovom, sakupljanjem biljaka i plodova i kretali su se u okvirima svojih teritorija poštujući susedna plemena. Živeli su uglavnom u totemskim plemenima- sa zajedničkim pretkom u grupama od 6 do deset ljudi a neka su brojala čak i 400. Glavno oružje su bili koplje i bumerang. Lovili su, spremali hranu na otvorenom i delili je međusobno. Živeli su u kori drveta, na otvorenom ili u drvenim kolibama zvanim gunuah. Na sebi su imali samo boje za telo i trake oko bokova.

Posebno su poštovali zemlju i pretke koje su smatrali natprirodnim bićima zaslužnim za stvaranje sveta. Prema njihovom verovanju svet su olikovali duhovi predaka prelazeći kontinent i uzvikivajući imena svega što su sreli usput. Vreme stvaranja sveta za njih je Vreme snevanja a čuvarima mitologije bili su zvani stariji članovi zajednice. Vreme snevanja su slavili Karborijima, svečanim, ritualnim, noćnim plesom oko vatre kada su tela bojili u belo i sklapali brakove ili dogovore sa drugim plemenima, oko razmene dobara, prolaske kroz teritorije…

Kuriji danas, kako vole da ih zovu, čine samo 3,3 posto populacije Australije i većinom su asimilovani sa ostatkom stanovništva te su hrišćani, samo 1 posto je stare aboridžinseke tradicionalne vere. Mahom su po gradovima, a jako mali broj njih je ostao u divljini na nepristupačnim područijima zemlje. Tek nedavno su im vraćeni pravo na veru, religiju i neka sveta mesta.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

srednjeskole.edukacija.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime