Да ли сте знали да ове упадљиве птице, налик тропским, живе и у Србији, па чак и Београду? Име јој је пчеларица, а медији је с времена на време проглашавају за неку необичну, инвазивну врсту која повремено уништава читаве кошнице.

Осим што се – као што јој име каже – храни пчелама, пчеларице једу и бројне друге инсекте као што су бубамаре, стршљенови, осе, муве, затим скакавце, богомољке, вилинске коњице па чак и гуштере и ситније жабе којих обично има у близини станишта пчеларица – уз реке.

Инсекте могу да опазе са раздаљине од 60 и више метара. Лове их у лету, а оне које имају жаоку, неколико пута ударе о тврду подлогу пре него што их поједу. Ипак, пчеларице су угрожена врста и у Србији нису много бројне па није ни сасвим основано кривити их за уништавање кошница.

Пчеларице су мање птице, дужине око 25 цм, јарких боја и дугог, оштрог кљуна. То су птице селице које у нашим крајевима проводе топлији део године – од маја до краја августа. Гнезда праве копајући дубоке рупе у стрмим речним обалама, у лесу или песку. За разлику од већине птица, јаја су им потпуно бела и лоптаста.

У Београду се већ првих дана маја између осталог могу видети у близини земунског лесног профила који је погодан за копање тунела у којима се гнезде.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име