У најновијој студији, тим археолога открио је доказе да су коњи припитомљени око 3500. године п.н.е, што је око хиљаду година пре него што се досад мислило. А која је прва припитомљена животиња?

Нико не може са сигурношћу тачно да утврди када је човек почео да држи псе као љубимце, али процењује се да је то било пре између 12 и 30 хиљада година. Најранији остаци припиромљених паса откивени су у Белгији 2008. године, а датирају од пре 31.700 година.
Древни скелети паса пронађени су и у западној Русији, Европи, Азији и Аустралији, што сугерише да је глобални тренд било припитомљавање паса.

Научници су окрили, анализирајући ДНК, да су се пси одвојили од других врста (којота и вукова) пре између 15 и 20 хиљада година.

Како су пси припитомљени?

Први пси које су људи припитомили заправо су били вукови. Наиме, ове животиње привлачили су остаци које су остављали људи. Тако су вукови почели да прилазе људима, не да би их напали, већ да би се хранили. Временом, престали су да развијају оштре зубе и јаке чељусти, јер им више ове карактеристике нису биле потребне за лов.

Људи су касније почели да узгајају псе зарад лова, безбедности и како би им носили пртљаг.

Како је човек припитомио мачку?

Овце и козе припиромљене су пре око 11 хиљада година, а мачке пре око седам хиљада година. Верује се да су мачке почеле да долазе код људи због глодара који су се окупљали, управо због зрневља које су људи складиштили и чували за зиму.

У то време, када су мачке припитомљене, људи су почели да узгајају и стоку. Око 4.000 пре нове ере, људи су припитомили и бикове, магарце и камиле, како би им носили пртљаг. Коњи су временом из истог разлога припитомљени.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srednjeskole.edukacija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име