Закорачите у заштићени резерват природе, тајанствену клисуру испод Дивчибара, преко чијих се тамних магматских стена смењују степенице слапова, плићаци и велики базен дубљи од два метра.

Кањон Црне реке, заштићени резерват природе, скривени је драгуљ планине Маљен, који се угнездио одмах испод познатог туристичког центра Дивчибара. Ова драматична клисура, преко чијег црног камена тече и на белим слаповима се ломи и хучи бистра вода, практично је неприметна све док се не уђе у њу.

Кањон је ушушкан у зеленило питомих ваљевских планина и његова изломљена линија се тек назире с врха Љути крш, недалеко од насеља викендица. Зато се мали број посетилаца спушта у њу с Дивчибара, иако је стаза обележена јасном маркацијом. Још мање љубитеља природе иде тежом узводном стазом кроз клисуру.

До ове клисуре се стиже Ибарском магистралом, а затим се код села Подбукови, на око 120 километара од Београда, макадамским путем стиже до Црне реке.

Кретање кањоном траје дуго и захтева и кондицију и концентрацију, јер се дословно хода с камена на камен кроз живописно речно корито од црних магматских стена. У њему се непрестано смењују степенице слапова, мирни плићаци и велики базени дубљи од два метра, идеални за освежење и одмор.

Посебну драж клисури дају акустички феномени, јер поред надземног речног тока постоји и подземни, који тече кроз невидљиве канале и галерије у стенама стварајући потмули, одзвањајући шум. У најужем делу кањона, где се зидови подижу вертикално, то монотоно брујање из камена ствара утисак да се налазите у близини неког прометног пута, иако је реч о потпуној дивљини.

Уз клисуру Црне реке налазе се још три резервата природе: Чалачки поток, Забалац и Ђавољи вир, а цело подручје је покривено густим четинарским и листопадним шумама.

Извор: Nacionalageografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име