Једном је, стигавши на острво Патмос, Свети апостол Јован живео код владаревог таста Мирона. У тој земљи је живео један маг по имену Кинопс, који се много година дружио са нечистим силама.

Због привиђења, која је он изазивао, сви становници острва су га сматрали богом. Једном је он послао Јовану једног од господара злих демона, заповедивши му да му донесе његову душу. Дошавши у Миронов дом, демон је стао на оном месту где је био Јован. Јован је, угледавши демона, рекао:

– Именом Христовим заповедам ти да не мрдаш са тог места све док ми не кажеш зашто си дошао овамо код мене.

Будући везан Јовановом речју, демон се укопао у месту и рекао Јовану:

– Аполонови свештеници су дошли код Кинопса и преклињали га да иде у град и пошаље на тебе смрт, и он је послао мене да узмем твоју душу.

И рече Јован демону:

– Је ли те он некад слао да узмеш људску душу и донесеш му?

Демон је одговарао:

– Сва сила ђаволска је у њему и он има договор са нашим владарима, а ми с њим – и Кинопс нас слуша, и ми њега.

Тада је Јован рекао:

– Ја, Апостол Исуса Христа, заповедатим ти, зли душе, да не улазиш у људске домове и да се не враћаш Кинопсу, већ да одеш са овог острва и мучиш се.

И истог тренутка је демон отишао са острва.

У том истом граду је био чувени маг по имену Нукијан. Када је Јован учио народ вери у Христа и многи од њих, повероваши, молили су Јована да их крсти. Јован их је довео до реке. Нукијан је својом враџбином претворио воду у крв. Апостол је моливом ослепео Нукијана и, учинивши воду поново чистом, крстио у њој све верујуће. Побеђен тиме, Нукијан је дошао себи и, искрено се кајући, молио Апостола да буде милостив према њему. Светац, видевши његово покајање и поучивши га, крстио га је, и овај је одмах прогледао и увео Јован у свој дом. Када је Јова ушао у њега, одједном су пали сви идоли, који су били у Нукијановом дому, и разбили су се у прах. Видевши ово чудо, његови укућани су се престрашили и крстили се, поверовавши.

Овај Свети Апостол за свог земаљског живота чинио је небројена чуда. Када је напунио преко сто година, изашао је из куће заједно са својим ученицима, који су по његовом упутству ископали гроб у облику крста. Преподобни је дао упутства својим учиницима, а затим заповедио да га покрију земљом. Ученици су га засипали најпре до колена, затим до врата, и са великим плачем затворили га сасвим. Остала браћа, чувши то, дошла су из града и раскопала гроб, али ништа нису нашли у њему. Овај тајни нестанак Светог Јована Богослова тако није био откривен људима.“

 

 

 

bastabalkana.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име