Родио сам се у провинцији Кананга (на југу Конга) 1948 године. Отац је био незнабожац, мајка – протестант. Ја сам био римокатолик и учио сам у католичкој школи. 1966. године успешно давши испите, запослио сам у железничко агенцији и девет година касније постао њен управник.

Често сам се молио Господу да ми покаже истинити пут спасења душе и омогући ми да уђем у живот вечни.

За потребе службе сам пребачен у други град – у Ликаши. Купујући неке ствари у једном од квартова неочекивано сам наишао на храм. Њега је окружавало мноштво људи. Заинтересовао сам се шта је у питању и добио одговор да је то храм освећен у име три Светитеља, који припада православној грчкој заједници. До тог тренутка сам знао само за римокатоличку цркву коју сам и сматрао једино истинитом. Нека сила свише ме је повукла да уђем унутра. Душа се истог тренутка испунила радошћу и ликовањем. Почео сам да се молим пред иконом Спаситеља. Одмах сам јасно осетио увереност изнутра да то и јесте истинска Црква Христова, коју је Он основао ради спасења људи. Тада нисам познавао ни једно православног свештеника, мало сам знао о Православљу уопште. Благодаћу Духа Светога моје срце је одмах познало истинитост наше Вере.

– Оче Атанасије кажи нам нешто о свом духовном оцу – јеромонаху Козми из светогорског манастира Григоријат.

– Он је био један од првих мисионара у провинцији Катанга. Подизао је храмове, проповедао и крштавао. Непрестано је служио Богу до саме смрти. Помагао је сиромасима, болесне је сам возио у болницу, плаћао за њихово лечење. Често их је посећивао. Ишао је да теши затворене у тамницама. Правио им је дрвене кревете, јер су били принуђени да спавају на каменом поду. Путујући, увек је пред собом имао куку да на свој ауто закачи товаре који су сељаци возили у Колвези, прелазећи огромна растојања.

Цела моја породица су његова духовна чеда. Управо је са нама и водио прве разговоре о православној вери, а затим и крстио у цркви пророка Јована Претече у граду Ликаши 1985. године. Говорио нам је о суштини Православног учења, говорио о јересима, о смислу Великог поста, о историји и суровим прогонима наше Цркве.

Напори и живот оца Козме јавили су нам живу реч Божију. Он је био истински мисионар. Верујем да је он са Светима. За нас је он жив. Упокој Господе душу његову.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

svedokverni.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име