Венчаница је свечана хаљина коју дјевојке носе на дан вјенчања. Иако није прописано никаквим правилима, обичај је да хаљина буде бијела. Али, да ли сте знали ко је покренуо тај тренд?

Прије него што су почеле да се носе бијеле хаљине, невјесте су облачиле најљепше празничне хаљине које су имале. Сматрало се да вјенчаница треба да буде хаљина која ће моћи да се користи и у неким другим приликама, те су се стога бирале и уобичајене боје које се не прљају тако лако.

Свакако, хаљине су се разликовале у зависности од социјалног статуса породице. Како су се бракови у то вријеме склапали углавном из интереса, посебно међу вишим слојем друштва, хаљина је имала за циљ да породицу из које млада долази представи на најбољи могући начин.

Посебни додаци, по којима су се невјесте издвајале од других били су вијенац на глави и вео. Вијенац је имао обредну функцију – штитио је невјесту од злих сила, а симболично је изражавао жељу за плодношћу, док је вео имао улогу да скрива њено лице од погледа других мушкараца.

Прво забиљежено вјенчање у бијелој хаљини било је вјенчање Филипе од Енглеске 1406. године, а потом и Мери I од Шкотске којој је бијела била омиљена боја. Међутим, тај тренд се није наставио, невјесте су носиле уобичајене хаљине свих боја, док је у Скандинавији нарочито била популарна црна.

Бијела хаљина доживјела је велику популарност 1840. године кад су се вјенчали британска краљица Викторија и принц Алберт. Краљица је на вјенчању носила раскошну хаљину од бијеле чипке, а детаљи о вјенчању су се брзо проширили путем новинских извјештаја и сувенира, што је утицало на то да се многе невјесте одлуче за хаљину бијеле боје.

Током наредних деценија мијењали су се стилови, али је хаљина задржала боју. Касније се проширило вјеровање да бијела вјенчаница симболизује чедност, што заправо није била првобитна намјера.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

istokrs.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име