Како су медији средином 30-их година 20. века писали, послератни свет је измислио атракцију која је обузела читаву планету и проширила се на све стране света. Реч је изборима за мис. На изложби „Градови у покрету“ у Историјском музеју Србије приказана је и фотографија на којој су мис Србије и мис Хрватске у народним ношњама.

Медији су пратили мисице на сваком кораку и извештавали о свему. Писали су о њиховој новој фризури, о хаљинама, о искуствима са путовања по градовима Европе и о анегдотама са снимања.

Биле су симбол лепоте тог времена и све девојке су желеле да буду као оне. А и не само то – на фотографији су њих две загрљене и са осмесима. Изгледају као да су сестре. Обема је на ленти ћирилицом исписан назив територије. Никоме то није сметало у то време.

Први избор за мис Југославије је одржан 1926. и две лепотице које су највише профитирале од тог такмичења биле су Италина Лида – Ида Кравања из Диваче код Трста и Штефица Видачић из хрватске Пожеге.

Према једној причи, Иди Кравањи је мајка забранила учешће на финалном избору за најлепшу Југословенку, али је та лепотица последњим возом стигла у Загреб у тренутку када је жири већ бирао најлепшу од три финалисткиње.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

telegraf.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име