Иако се у њему није одиграла нека значајна битка нити је познат по славним краљевима и катедралама, малени Хел је место о којем светски медији неретко пишу. Ово село чувено је због свог необичног имена, које на енглеском језику значи „пакао“, а о њему се често у шали каже да је прави доказ да и пакао може да се замрзне.

Наиме, Хел је већи део године окован ледом, а многи га проглашавају једним од најхладнијих места на планети, будући да у њему температура достиже и -25 степени.

Ипак, још је занимљивије то што је норвешки превод речи „hell“ – срећа или успех. Међутим, ово село није свој назив добило по занимљивим значењима речи „hel“, већ по пећинама у литицама које се налазе овом делу Норвешке („hellir“ на старонордијском).

У овом месту налазе се железничка станица, бакалница, бензинска пумпа и дом за старе, а броји свега 1.500 становника. Оно, упркос томе, привлачи бројне туристе, који га обилазе не само како би се фотографисали крај знака на ком пише „Hell“ него и због популарног музичког фестивала „Блуз у Хелу“, који се организује сваког септембра.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име